Artikel
20 mei '19
20 mei '19
3 min

Wat vertelt een CV?

Hét Curriculum Vitae is al 500 jaar oud. Leonardo Da Vinci was de eerste die een samenvatting maakte van zijn levensloop. Anno 2019 is het CV nog steeds een belangrijk selectiemiddel bij het aannemen van nieuw personeel. Vaak wordt een CV eerst gescand, in plaats van grondig gelezen. Op basis van deze korte scan wordt vaak al een inschatting gemaakt, verder lezen of ‘bedanken’.

Waar selecteer ik op?

De arbeidsmarkt verandert in een rap tempo. In sommige sectoren verdwijnen banen of vraagt het door bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen hele andere vaardigheden, terwijl in andere sectoren personeel niet aan te slepen is. Hierdoor worden competenties, persoonlijkheid, houding en motivatie belangrijker dan ‘bewezen’ diensten. Door te selecteren op persoonlijke factoren geven we potentiële medewerkers veel meer kansen, maar kunnen we als werkgevers ook uit een veel grotere en meer diverse groep mensen kiezen.

Echter, dit maakt het selectieproces ook ingewikkelder, want we kunnen niet meer alleen afgaan op formele functie-eisen. Vaak is het CV een opsomming van alle banen en opleidingen die iemand gehad heeft, maar wat zegt dat dan over zijn of haar persoonlijkheid, motivatie en talenten? In de laatste jaren zien we ook dat er een persoonlijk profiel is toegevoegd aan bijna ieder CV en dat geleerde competenties en vaardigheden benoemd worden bij de werkervaring. Uit onderzoek blijkt dat men niet goed is in het inschatten van iemands persoonlijkheid op basis van het CV (Werf&). Dus als we vinden dat juist de persoonlijkheid van iemand steeds belangrijker wordt, moeten we het CV dan niet anders gaan benaderen?

Conclusies

Hoewel ik zeker niet voor het afschaffen van het CV pleit, denk ik wel dat HRM’ers, recruiters en leidinggevenden zich bewust moeten zijn van de aannames die zij doen, terecht of onterecht, over competenties die iemand heeft op basis van het CV. Er zijn tegenwoordig talloze formats of zelfs betaalde diensten om flitsende CV’s te maken. Maar wanneer we een schitterend creatief CV onder onze neus krijgen, wat zegt dit dan over de kandidaat? Dat hij of zij zeer creatief en beeldend is, of dat de persoon in kwestie durft te investeren in een duur betaald format? Beide mooie competenties, maar van totaal andere waarde.

Vaak gebeurt de eerste selectie op basis van het CV van de kandidaat. En dat kan ik me in sommige gevallen ook echt wel voorstellen. Want wie neemt er een dokter aan zonder dat deze een opleiding medicijnen heeft afgerond? Een CV is een uitstekend middel om te kijken of een kandidaat voldoet aan de formele functie eisen, maar onbewust wordt het CV ook gebruikt om iemands persoonlijkheid in te schatten. En dát is ‘gevaarlijk’, want hier blijken wij als mens veel verkeerde aannames te doen. Laten we ons hier als professionals daarom wat meer van bewust zijn zodra we weer een CV beoordelen.

Bron: Werf-en.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.