Artikel
3 mrt '16
3 maart '16
2 min

Wat betekent de WWZ voor het primair onderwijs?

Als gevolg van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) verandert er vanaf 1 juli 2016, of eerder indien er voor die datum een nieuwe CAO PO wordt overeengekomen, veel rondom de inzet van tijdelijk personeel binnen het primair onderwijs. Met name voor vervangingen of het uitwisselen van medewerkers van het ene bestuur naar het andere hebben deze ontwikkelingen grote gevolgen. Wij zetten de veranderingen voor u op een rij.

Veranderingen in het bijzonder primair onderwijs

Voor het bijzonder primair onderwijs geldt op dit moment een nawerking van de bestaande CAO. Per 1 juli 2016 geldt op basis van de WWZ een verkorte ketenregeling, maar deze regeling kan al eerder in werking treden indien er vóór die datum een nieuwe CAO PO overeen wordt gekomen.

Veranderingen in het openbaar primair onderwijs

Voor het openbaar primair onderwijs geldt de verkorte ketenregeling op basis van de WWZ niet per 1 juli 2016. De verkorte ketenbepaling op basis van de WWZ is namelijk opgenomen in het Burgerlijk Wetboek en medewerkers in het openbaar primair onderwijs vallen niet onder het Burgerlijk Wetboek, maar onder het Ambtenarenrecht. Een wijziging van de CAO PO zou daarentegen wel kunnen leiden tot een verandering van de ketenbepaling voor het openbaar primair onderwijs.

De verkorte ketenregeling

Op basis van de verkorte ketenregeling mag een tijdelijk dienstverband voor de duur van maximaal twee jaar worden aangegaan. Binnen deze periode van twee jaar zijn maximaal drie arbeidsovereenkomsten mogelijk, waarbij contracten met een tussenpauze van zes maanden of korter als opeenvolgend worden beschouwd. Bij CAO kan gebruik worden gemaakt van een afwijkingsmogelijkheid waarbij maximaal zes contracten in een periode van vier jaar kunnen worden overeengekomen.

Goed van start met de gratis Driessen-flexscan

Om goed voorbereid te zijn op de veranderingen als gevolg van de WWZ is het belangrijk om de inrichting van uw vaste en flexibele personeelsschil weloverwogen te bepalen. De juiste afweging tussen kosten en risico’s is daarbij essentieel. Via een gratis flexscan helpen onze adviseurs u om de ideale samenstelling te maken, zodat u goed van start kunt. Vraag een gratis flexscan aan via www.driessen.nl/flexscan.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.