Artikel
16 sep '15
16 september '15
2 min

Vragen? Win advies in bij collega’s

Je zou verwachten dat je collega’s je niet slimmer zullen vinden als je ze om raad vraagt. Dat ze denken dat je niet zelf tot een oplossing kunt komen. Het tegenovergestelde blijkt echter het geval. Wie advies vraagt, komt juist slim en kundig over. Dit laat recent wetenschappelijk onderzoek zien.

Onderzoekers van de Harvard Business School en de University of Pennsylvania deden vijf experimenten met 1500 proefpersonen. Het ging zowel om studenten als werkende volwassenen. Tijdens de experimenten werden deze proefpersonen in computer-gesimuleerde situaties onder andere wel of niet om raad gevraagd. Daarnaast kregen ze het verzoek om degenen te beoordelen die wel en geen advies hadden gevraagd.

Persoonlijke wijsheid

De proefpersonen vonden de mensen die hen om raad hadden gevraagd, slimmer en competenter dan degenen die geen advies hadden ingewonnen. Onderzoeker Francesca Gino in The New York Times: “Mensen denken vaak dat het vragen om advies ondoordacht is, ze willen anderen niet lastig vallen. Maar in feite strelen de advieszoekers het ego van de adviseur en kunnen ze waardevolle inzichten verwerven als ze hem vragen om zijn persoonlijke wijsheid te delen. Ongeacht of je het advies wel of niet gebruikt, denken mensen niet minder over je, maar denken ze in feite dat je slimmer bent.”

Drie regels

Om bij kleine probleempjes al om raad te gaan vragen, is echter ook weer niet handig. Volgens de onderzoekers moeten advieszoekers drie regels aanhouden:

  1. Vraag advies over een moeilijk probleem. Als je raad vraagt over iets dat je met enig zoekwerk zelf had kunnen uitvinden, dan maak je natuurlijk geen slimme en competente indruk.
  2. Richt je tot de juiste persoon. Onderzoek daarom goed wat de expertise van je collega’s is. Zo komt het niet erg slim over als je een salarisvraag stelt aan de systeembeheerder.
  3. Wend je rechtstreeks tot degene van wie je advies nodig hebt en stel je vraag dus niet via iemand anders. De drempel kan wat hoger liggen als je iemand niet kent. Dan helpt het als je diegene wat vleit door te zeggen dat anderen hebben verteld hoeveel hij weet over het onderwerp en dat je daarom advies bij hem inwint.

Bron: NRC Carrière

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.