Een drukke kantoortuin, de telefoon die rinkelt of spontane meetings, wat voor de een dagelijkse kost is, kan voor iemand met autisme of ADHD overweldigend zijn. 1 op de 4 werknemers is neurodivers (TNO, 2023), toch is de werkvloer daar zelden op ingericht. Dat leidt tot onbegrip, stress en onnodig verzuim. Door een inclusieve werkomgeving te creëren speel je als werkgever actief in op de uitdagingen binnen deze groep.
Neurodiversiteit betekent dat onze hersenen op verschillende manieren werken. Waar de een structuur nodig heeft om te functioneren, bloeit de ander juist op in creatieve chaos. In Nederland zijn er ruim 4 miljoen mensen met een ‘neurodivers brein’ (RIVM). Denk aan vormen als autisme (ASS), ADHD, dyslexie, bipolariteit, epilepsie en meer.
Voor werkgevers is het belangrijk dat niet al deze groepen mensen hetzelfde behandeld willen worden. Voor sommige is een werkdag in een kantoortuin, met veel vergaderingen en prikkels, bijvoorbeeld heel vermoeiend. Het ontbreken van structuur of onduidelijke verwachtingen kan leiden tot overbelasting en zelfs ziekteverzuim.
Onderzoek laat zien dat neurodiverse teams innovatiever en probleemoplossender zijn (Harvard Business Review, 2017). Tegelijk geeft 1 op de 3 neurodiverse werkenden aan zich onvoldoende begrepen te voelen op de werkvloer (UWV, 2023). Werkgevers weten soms niet goed hoe ze met deze groep om moeten gaan, en dat leidt tot onbegrip en frustratie, van beide kanten. Om neurodiverse medewerkers optimaal te ondersteunen, is stap 1 om inzicht te krijgen in hun behoeften. Veel voorkomende uitdagingen zijn:
Door rekening te houden met de specifieke uitdagingen van neurodiverse medewerkers creëer je een inclusieve werkomgeving waarin iedereen tot zijn of haar recht komt. Wij geven graag praktische tips voor de twee meest voorkomende vormen van neurodiversiteit: AD(H)D en ASS.
Mensen met ADHD hebben vaak een snel werkend brein, veel energie en creativiteit. Tegelijk kunnen ze moeite hebben met concentratie, structuur en planning. Dit kun je als werkgever doen:
Alles wat niet in regels te vatten is, zoals sociaal contact of uitzonderingen op regels, is heel moeilijk voor een autistisch brein. Collega’s met autisme zijn vaak sterk in analyseren, plannen en oog voor detail. Maar sociale interacties of onverwachte veranderingen kunnen stressvol zijn. Zo ondersteun je hen op de juiste manier:
Door neurodiversiteit te omarmen, ontstaat een productieve werkomgeving waarin iedereen zich thuis voelt. Zo bouw je een inclusieve organisatie die sterker, innovatiever en veerkrachtiger is. Vraag medewerkers wat zij nodig hebben. Pas werkplekken, communicatie en verwachtingen aan. Luister, leer en blijf ontwikkelen. Meer weten over neurodiversiteit op de werkvloer? Luister de podcast van Driessen, partner in personeelsoplossingen, over neurodiversiteit op de werkvloer.