Artikel
17 jan '13
17 januari '13
1 min

VNG twijfelt aan de haalbaarheid zorgtaken gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) twijfelt aan de haalbaarheid van de kabinetsplannen om gemeenten meer zorgtaken te geven. De VNG wil dat de risico's van de decentralisatie van zorgtaken zo snel mogelijk onafhankelijk worden onderzocht.

Het is de bedoeling van het kabinet dat gemeenten verantwoordelijk worden voor onder meer de jeugdzorg en de AWBZ, een verplichte collectieve verzekering tegen kosten van onverzekerbare medische risico’s en langdurige zorg. Gemeenten zijn daartoe bereid, maar de regering eist tegelijkertijd dat ze ook bezuinigen. ‘We hebben onvoldoende zicht op wat al die maatregelen bij elkaar betekenen voor de lokale samenleving, voor gezinnen en voor individuen’, stelde VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma woensdag.

De VNG had die onduidelijkheid al aangekaart bij het kabinet, nadat het regeerakkoord was gepresenteerd. Maar dat leverde geen helder totaalbeeld op van de effecten op de samenleving en de financiële risico’s, aldus Jorritsma. De plannen om bepaalde taken naar gemeenten over te hevelen, bestaan al langer. ‘Maar door de kabinetswissel zijn de spelregels aangepast. De context waarbinnen we nu de decentralisaties moeten realiseren, is verslechterd. We vragen ons af of dit pakket uitvoerbaar is.’

Bron: zorgmarkt.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.