Artikel
30 sep '21
30 september '21
5 min

Betere werk-leef balans door vierdaagse werkweek?

Hoe mooi zou het zijn om niet vijf, maar vier dagen te werken? Veel werknemers denken er wel eens aan. Maar het vraagt om visie en lef om die stap als werkgever te maken. Bij Infolearn is het sinds september zo ver en werken alle fulltime medewerkers nog maar vier dagen per week. Mét behoud van salaris.

In 2018 haalde het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian het wereldnieuws met de invoering van een vierdaagse werkweek met behoud van salaris. Uit onderzoek blijkt dat deze verkorte werkweek daadwerkelijk bijdraagt aan het werkgeluk. De medewerkers van dit bedrijf hebben namelijk minder stress en ervaren een betere werk-leef balans.

Die resultaten spreken Rinske Willemsen, Business Operations Manager en Lotte Heideman, Business Developer bij Infolearn, zeker aan. Ze werken respectievelijk één en twee jaar bij het snel groeiende bedrijf dat gebruiksvriendelijke software voor online leren ontwikkelt. “Een paar jaar geleden werkten hier nog tien mensen, inmiddels veertig”, legt Rinske uit, die zelf bewust voor zo’n groeiend bedrijf koos. “Daar zijn we natuurlijk super trots op, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Zeker in de IT-sector is het niet eenvoudig om aan personeel te komen.”

Punt van aandacht

Een goede werkgever zijn is voor Infolearn dan ook een must. Lotte: “We houden ongeveer eens per jaar een onderzoek naar werkgeluk, omdat we dat zo’n belangrijk thema vinden. En uit die onderzoeken bleek dat de werk-leef balans een punt van aandacht was.” Dat begrijpt Rinske wel: “We vragen best veel van onze mensen. Je moet bij ons analytisch en full focus werken, maar je kunt simpelweg niet altijd ‘aan’ staan. Ik ben met collega’s in gesprek gegaan om te zoeken naar een oplossing.”

Al snel kwam het idee bovendrijven: wat als we nu eens voor een vierdaagse werkweek kiezen? Rinske: “We hadden, eigenlijk best ouderwets, nog altijd de standaard 40-urige werkweek. We kregen steeds vaker de vraag of minder uur werken mogelijk was. En we dachten: waarom niet?”

De nieuwe fulltime werkweek zorgt niet alleen voor een betere werk-leef balans. “We zijn hierdoor ook meer wendbaar als bedrijf. Je moet beter samenwerken en taken overdragen, want één dag per week ben je er niet: punt. We willen echt niet dat medewerkers toch de telefoon opnemen of hun mail checken. Het is juíst de bedoeling dat een collega jouw taken altijd kan overnemen.” Om dat voor elkaar te krijgen, is alleen de werkweek verkorten natuurlijk niet genoeg. “We nemen bewust meer personeel aan, zodat je niet dezelfde taken in een kortere werkweek moet doen.”

Duurzaam inzetbaar

De betere balans zorgt er ook voor dat medewerkers duurzamer inzetbaar zijn. “Mensen hebben meer tijd voor zelfontwikkeling, sport of studie en dat komt die inzetbaarheid ten goede. Bovendien denken we dat het verzuim gaat afnemen, doordat werk en privé beter gecombineerd worden. Ook omdat we gedeeltelijk thuiswerken als de norm zien.”

De aankondiging van de vierdaagse werkweek kon op applaus rekenen: ‘sommige mensen waren tot tranen geroerd.’ Toch werden medewerkers ook overvallen door het nieuws. “Je merkt dat collega’s soms onzeker zijn over de invulling van de vrije dag. Daarom gaat een coach ons daarbij begeleiden. Het moet een invulling zijn die bij diegene past. Voor de één is dat netflixen, de ander pakt een studie op en een derde spendeert tijd met de kinderen.” Dat laatste doet Rinske overigens. Lotte gebruikt de dag om vrijwilligerswerk te doen. “Ik ga workshops voor Loesje geven. Zo kan ik bezig zijn met mijn grote liefde taal én mijn presentatie skills aanscherpen.”

Bekijk ook deze interessante TED-talk door Juliet Schor over de vierdaagse werkweek.

 

Regie

De invoering van de vierdaagse werkweek is niet de enige interventie van Infolearn om aan werkgeluk te werken. “We vonden dat we hierin best wat innovatiever en vooruitstrevender konden zijn, dus de laatste jaren is er best wat gebeurd op dit gebied. Zo hebben we traineeships geïntroduceerd voor starters.’ Ook het mobiliteitsbeleid is aangepast. “Je krijgt als medewerker een budget dat je op je eigen manier kunt besteden. Ga je voor een dure leaseauto en betaal je misschien iets bij? Of kies je voor een deelauto en ov en houd je wat van dat budget over? Al deze zaken zorgen ervoor dat we steeds meer de regie bij onze medewerkers leggen. Dat doen we wél altijd met de nodige begeleiding, dus ook bij deze stap kijkt een coach mee hoe medewerkers dit budget kunnen inzetten.”

Vanaf september werken alle fulltime medewerkers dus vier dagen, medewerkers die al parttime werkten ontvangen een kleine compensatie. “Natuurlijk gaan we evalueren hoe het gaat en sturen we waar nodig bij, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. We hebben ons dan ook goed voorbereid en gekeken hoe andere bedrijven dit doen. De reacties van vrienden en kennissen van onze medewerkers spreken boekdelen, regelmatig werd gevraagd: wanneer kan ik beginnen?”

Benieuwd naar de ervaringen met de vierdaagse werkweek? Bij Infolearn willen ze niet meer anders. Waarom? Dat lees je in dit interview

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.