Artikel
19 jul '12
19 juli '12
2 min

Vergrijzing betekent verlies van organisatiekennis

Vergrijzing is een actueel onderwerp op alle personeelsafdelingen. Binnen korte tijd zal de eerste groep van de babyboom-generatie namelijk met pensioen gaan. Dat betekent dat organisaties binnen nu en een paar jaar een aanzienlijk deel van hun medewerkers kwijtraken. Hierdoor gaat belangrijke kennis verloren.

Kennisverlies in de publieke sector
Ook binnen de publieke sector speelt deze vorm van kennisverlies een grote rol. Zo hebben de Nederlandse gemeenten te maken met een vergrijzend personeelsbestand. Volgens een onderzoek van A+O fonds Gemeenten was in 2010 23,8% van het gemeentelijk personeel 55 jaar of ouder, de verwachtingen voor 2018 en 2023 zijn respectievelijk 29 en 31%. Maar ook het onderwijs heeft met deze vergrijzingseffecten te kampen, aldus de Volkskrant. Vooral de cijfers op het MBO zijn zorgwekkend; één op de drie docenten is ouder dan 55 jaar. Op het voortgezet onderwijs is 27% van de leraren 55-plus en op HBO-scholen valt een kwart in de pensioennaderende leeftijdsgroep.

Afhankelijkheid
Indien een oudere werknemer zijn beschikbare kennis niet optimaal doorgeeft aan collega’s binnen de organisatie kan dit leiden tot inefficiëntie, verminderde productiviteit en afname van snelheid. De jonge generatie dient het wiel dan opnieuw uit te vinden. Tijd en geld gaan op deze manier verloren. Als gevolg daarvan kan ook de kwaliteit van de dienstverlening achteruit gaan. De afhankelijkheid en kwetsbaarheid van de organisatie kunnen als redenen worden genoemd om de individuele kennis collectief te maken. Kortom: het advies is om maatregelen te nemen die het uitstromen van kennis door de vergrijzing tegengaan.

Collectieve kennis: HRM-kennissysteem
Om verlies van essentiële organisatiekennis in de toekomst tegen te gaan gebruiken momenteel meer dan 400 gemeenten, waterschappen en scholen in het voortgezet onderwijs het digitale HRM-kennissysteem RAP, een softwaresysteem ontwikkeld door Driessen HRM_Payroll. Het systeem bevat onder andere het (lokale) arbeidsvoorwaardenbeleid, de actueel geldende wet- of regelgeving (of CAO) en een intelligente zoekfunctie die rekening houdt met de lokale vakjargon. Dit systeem is een mooi begin in het streven naar kennisdeling. Op maat de vergrijzing tegemoet dus!

Bron: A+O fonds Gemeenten, Volkskrant

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.