Artikel
17 aug '22
17 augustus '22
4 min

Zo stimuleer je verandering op de werkvloer: 4 voorbeelden

In de maandelijkse rubriek ‘HR trends over de grens’ steken we voor jou de grenzen over en dan bedoelen we niet enkel de landsgrenzen. We kijken wat we kunnen leren van diverse vakgebieden, industrieën en andere inspiratiebronnen. Deze inspiratie kan leiden tot nieuwe oplossingen voor jouw HR-uitdagingen. Dit keer over hoe je verandering – ook in mindset – kan stimuleren en implementeren op de werkvloer.

Als manager of eigenaar van een organisatie weten we als geen ander dat verandering hoort bij het ondernemerschap. We weten óók dat die verandering niet altijd even makkelijk te verkopen, laat staan te implementeren is op de werkvloer: het vraagt tijd, overleg, goede communicatie, zelfreflectie, energie en bovenal de intrinsieke motivatie om überhaupt te veranderen.

4 voorbeelden voor verandering

Hoe stimuleer je deze verandering van mindset? Hoe slagen we erin om onze collega’s en/of medewerkers te overtuigen dat verandering beschouwd mag worden als een positieve uitdaging vol leer- en groeimogelijkheden? Hieronder geven we enkele voorbeelden uit diverse sectoren over hoe verandering op een creatieve manier gebracht kan worden.

1. Verandering door plezier

The Fun Theory is een initiatief van Volkswagen waarbij ze gedrag positief willen veranderen door de factor ‘fun’ in te brengen, zoals bijvoorbeeld het installeren van een pianotrap – die muziek maakt – om mensen te stimuleren de trap te nemen in plaats van de roltrap. Of wat denk je van een loterij voor het respecteren van de snelheidslimieten in het verkeer: een snelheidscamera die de snelheid van alle automobilisten registreert en daarbij een lotje trekt voor elke persoon die zich aan de snelheidslimieten houdt, in plaats van een boete te geven aan overtreders.

Welke activiteiten kun jij een hoger ‘fun’ gehalte geven, zodat medewerkers hun gedrag positief veranderen?

2. Verandering door urgentie

In de beginfase van corona was het in de zorginstellingen alle hens aan dek met 1 doel: COVID-patiënten verzorgen. Er was geen ruimte voor het SNIF-syndroom (Staat Niet In mijn Functiebeschrijving). Artsen namen verpleegkundige taken op. Gespecialiseerde zorgberoepen, zoals ergotherapeuten en kinesisten, hielpen mee op de werkvloer waar zoveel vraag was. SWAP-teams vertrokken vanuit ziekenhuizen en boden ondersteuning bij de testafnames in woon-zorgcentra.
Niets weerhoudt ons om ook vandaag opnieuw met een meer open blik te kijken naar een flexibelere invulling van de taken, rekening houdend met de talenten van medewerkers.

Hoe kun jij het SNIF-syndroom bestrijden in jouw organisatie?

3. Verandering door schaarste

‘Frugal’ innovatie gaat over het elimineren van niet-essentiële onderdelen om een simpele, duurzame, betaalbare oplossing te creëren voor bepaalde uitdagingen. Hoe groter de beperkingen, des te meer behoefte is er aan deze vorm van creativiteit. Zo werkt men in India met een koelkast van klei, voorzien van een eenvoudig manueel koelsysteem, aangezien veel mensen er geen toegang tot elektriciteit hebben. Zo doet in Kenia ongeveer 50% van de bevolking hun betalingen via de mobiele telefoon, aangezien het merendeel van de Kenianen niet over een eigen bankrekening beschikt.

Zie jij mogelijkheden voor ‘frugal’ innovatie in bepaalde HR-processen waar weinig middelen beschikbaar zijn?

4. Verandering door het doorbreken van managementlagen

Brady Pyle was al 3 jaar plaatsvervangend HR directeur bij NASA en zocht een manier om zijn ervaring uit te breiden. In plaats van die ervaring hogerop of elders te zoeken, besloot hij om negen maanden leiding te geven aan een kleine groep van ingenieurs. Hij beschrijft het achteraf als een prachtige leerervaring. De ‘ambitieuze’ plannen vanuit het hoger management kwamen zelden op de goede manier terecht bij de echte uitvoerders, zo ontdekte hij, waardoor er uiteraard weerstand en miscommunicatie ontstond.

Wat zou er gebeuren als het senior management wat vaker op de werkvloer zou meedraaien?

Volgende maand nemen we weer een nieuw onderwerp onder de loep. Benieuwd hoe je als HR-professional het werkgeluk van je medewerkers kan boosten? Dat lees je in het eerder gepubliceerde artikel ‘Happiness-boost op de werkvloer: 4 voorbeelden’.

Deze rubriek is tot stand gekomen samen met innovatie researcher Marc Heleven en internationaal spreker Cyriel Kortleven. Wil je meer weten over het Crossing Borders proces of het boosten van de Verander mindset? Stuur dan een e-mail naar Cyriel Kortleven.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.