Artikel
18 okt '22
18 oktober '22
4 min

Verandering stimuleren door positief en betrokken leiderschap

In de maandelijkse rubriek ‘HR trends over de grens’ steken we voor jou de grenzen over en dan bedoelen we niet enkel de landsgrenzen. We kijken wat we kunnen leren van diverse vakgebieden, industrieën en andere inspiratiebronnen. Deze inspiratie kan leiden tot nieuwe oplossingen voor jouw HR uitdagingen. Dit keer hebben we het over hoe je verandering kan doorvoeren dankzij betrokken leiderschap.

Als we kijken naar leiderschap op het werk, zijn er door de jaren heen veel theorieën en methodieken voorbij gekomen. Allemaal hebben ze sterke kanten en tekortkomingen. Maar over één ding is iedereen het eens: leiderschap is maatwerk. Ieder persoon en iedere situatie is anders en vraagt om een eigen aanpak. Een goede leidinggevende is dus heel flexibel en is dat vanuit zichzelf op heel natuurlijke wijze. En omdat ook de context bepalend is, is er niet één ideaal type leider. Waar we het ook over eens zijn, is het doel van leiderschap op het werk. Waar algemeen genomen leiderschap wordt gedefinieerd als het beïnvloeden van het gedrag van anderen om een vooropgesteld doel te bereiken, draait leiderschap op het werk om het laten excelleren van medewerkers.

Of om het met de woorden van Steve Jobs te zeggen: “Waar management gaat over het overtuigen van mensen om dingen te doen die ze niet willen doen, gaat leiderschap over het inspireren van mensen om die dingen te doen waarvan ze nooit dachten deze te kunnen doen.”

Sterk en efficiënt leiderschap kan met andere woorden het teamwork versterken en bevorderen. Kan het gevoel van werken voor een groter, gemeenschappelijk doel cultiveren. Kan motiveren, meer vertrouwen inboezemen, nog beter richting en betekenis geven.

In dit artikel geven we je wat inspirerende inzichten en ideeën rond futureproof en succesvol leiderschap.

Leiderschap over silo’s heen

Goed leiderschap toont zich onder andere in het kunnen overstijgen van departementen en het bouwen van bruggen. Deze leiders spreken de taal van verschillende groepen. Een flinke dosis nieuwsgierigheid gecombineerd met een open blik kan helpen om de silo’s te overstijgen. Help je mensen daarom door meer en bredere vragen te stellen, zodat ze hun eigen perspectief open trekken en nieuwe kansen makkelijker kunnen detecteren.

Zo liet men in een digitale consulting firma de adviseurs niet alleen met de IT directeur praten, maar ook bewust gesprekken voeren met andere partijen in de organisatie – juist om de echte uitdagingen bloot te leggen.

Hoe kun jij als HR leider bruggen bouwen tussen afdelingen?

Leiderschapslessen vanuit Jazz

Binnen de wereld van de jazzmuziek zijn er 4 leiderschapsprincipes die ook vertaald kunnen worden naar het zakenleven: wisselend leiderschap, echt luisteren, improviseren en ‘je ego aan de deur parkeren’.

Binnen succesvolle organisaties wisselt het leiderschap (niet altijd formeel) dan ook naar de persoon die de meeste expertise binnen een bepaald vakgebied heeft. Er wordt bovendien actief geluisterd naar ideeën van medewerkers, waarbij leiders er rekening mee houden dat plannen kunnen en zullen wijzigen. Hierbij zullen de belangen van de organisatie steeds prioriteit hebben op de persoonlijke belangen.

Wat kun jij als HR-leider meenemen vanuit jazz-improvisatie?

Ondersteunend leiderschap

Vijf eigenschappen om van directief naar ondersteunend leiderschap te gaan:

  • Zorg voor een levende, inspirerende missie.
  • Luister continu naar je medewerkers en hun input rond hoe je je organisatie kunt verbeteren.
  • Vernietig de ivoren toren. Weg dus met de statussymbolen en privileges.
  • Durf om hulp te vragen. Daarmee nodig je je medewerkers uit om hetzelfde te (durven) doen en stimuleer je bovendien hun motivatie.
  • Vertrouw je medewerkers en ga dus niet aan micro-management doen.

Welke eigenschap kun jij stimuleren bij jouw leiders van de toekomst?

Transparant leiderschap

Transparante communicatie is cruciaal, als je een succesvolle organisatie wil leiden. Open data die in real-time voor iedereen in de organisatie beschikbaar zijn, is wellicht de ultieme vorm van transparantie. Toch kan je ook al veel bereiken door bepaalde beslissingsprocessen zichtbaar(der) te maken en zogenaamde maandelijkse ‘town hall bijeenkomsten’ te organiseren, waarbij iedereen betrokken is.

Een andere manier om transparantie te bevorderen binnen je organisatie, is het delen van jouw eigen visie op leiderschap en andere topics met je medewerkers (en eventueel met de rest van de wereld). Zo schrijft ondernemer Richard Branson geregeld persoonlijke verhalen rond zijn uitdagingen en eigen visie op zijn blog, die bovendien ook zichtbaar is op de organisatiewebsite.

Op welk vlak kan jouw organisatie transparanter zijn?

Volgende maand nemen we weer een nieuw onderwerp onder de loep. Benieuwd hoe je als HR-professional op een creatieve manier verandering kunt stimuleren met nudging? Lees dan het eerder gepubliceerde artikel ‘Verandering stimuleren met nudging: 4 voorbeelden’.

Deze rubriek is tot stand gekomen in samenwerking met innovatie researcher Marc Heleven en internationaal spreker Cyriel Kortleven. Wil je meer weten over het Crossing Borders proces of het boosten van de Verander mindset? Stuur dan een e-mail naar Cyriel Kortleven.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.