Artikel
23 mei '16
23 mei '16
2 min

Vakantiegeld in aantocht!

Voor veel Nederlanders is het deze maand weer zover: vakantiegeld! Het vakantiegeld wordt door 33% van de Nederlanders voornamelijk gebruikt waarvoor het is ingevoerd: hun vakantie. Sparen komt op de tweede plaats: 20% van de mensen gebruikt het vakantiegeld hier vooral voor. Nog eens 14% gebruikt het bedrag voor het aflossen van schulden of het betalen van achterstallige rekeningen. Zo blijkt uit een representatieve peiling van NU.nl onder ruim 1300 respondenten.

De oorsprong van vakantiegeld

Het eerste vakantiegeld kwam begin vorige eeuw neer op betaald verlof. Na de Tweede Wereldoorlog werd een vakantietoeslag bovenop het loon geïntroduceerd, zodat arbeiders geld hadden om op reis te gaan. Deze toeslag lijkt op het vakantiegeld zoals we dat nu kennen.

Het vakantiegeld anno nu

Het vakantiegeld is in Nederland vastgesteld op 8% van het brutosalaris. Dat is bijna een heel maandsalaris extra. Niet alleen werkenden, maar ook ontvangers van AOW, WW, een bijstandsuitkering of bijvoorbeeld een Wajong-uitkering krijgen vakantiegeld. Het vakantiegeld wordt uitgekeerd in mei of juni en wordt van oudsher in één keer uitbetaald.

Besteding aan vakantie

Een derde van de Nederlanders gebruikt het geld dus daadwerkelijk voor een vakantie. “Dat is iets psychologisch”, zegt econoom en journalist Erica Verdegaal. “Omdat er ‘vakantie’ in de naam zit, besteden mensen het daar ook echt aan. De bedragen die aan vakanties worden uitgegeven, komen ook vaak overeen met de hoogte van het vakantiegeld.” Dit wordt beaamd door Annemarie Koop van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud): “Je ziet dat mensen erg in potjes denken. Zelfs als ze hun vakantie in januari al hebben betaald, voelt het op het moment dat hun vakantiegeld komt toch alsof ze dat al voor de vakantie hebben gebruikt.”

Impulsieve aankopen

Maar het vakantiegeld wordt ook nogal eens impulsief uitgegeven. Verdegaal: “Dat komt doordat mensen het zien als een extraatje, vergelijkbaar met het winnen van geld in het casino.” Om impulsaankopen te voorkomen, bestaat de mogelijkheid om het geld in fases uit te keren. Bij sommige contractvormen gebeurt dat al. Elk jaar rijst weer de vraag of dit niet beter zou zijn voor iedereen.

Bron: NU.nl

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.