Artikel
26 apr '16
26 april '16
4 min

Tips voor een betere concentratie

Wie herkent het niet? Terwijl we achter onze computer aan het werk zijn, liggen er allerlei verleidingen op de loer. Een zoemende telefoon, Facebook. Maar ook stress, vermoeidheid of trek halen ons uit onze concentratie. Wij geven graag een aantal handige tips die kunnen helpen om je beter te concentreren.

Log niet in op sociale media

Even kijken of iemand al gereageerd heeft op je Facebook-foto of wie je toegevoegd heeft op LinkedIn: sociale media eisen constant je aandacht op. Ze zijn natuurlijk handig om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, maar elke statusupdate haalt je ook uit je flow. Wil je geconcentreerd aan het werk, log dan niet in op sociale media-sites. Kun je ze geen hele dag missen? Kijk er dan alleen even op als het toch tijd is voor een koffiepauze.

Blijf stress de baas

Een beetje stress houdt je gefocust, maar te veel spanning maakt helder nadenken juist lastig. Wanneer allerlei taken op je bordje liggen, kun je het overzicht kwijtraken. Ongezonde stress kan zich bovendien uiten in lichamelijke problemen, zoals hoofd- en nekpijn. Daarnaast kun je last krijgen van geheugen- en concentratieproblemen. Lees ook eens ons bericht ‘Werkstress? Doe er wat aan!’.

Open e-mail op vaste momenten

Een ‘ping’ of een envelopje in beeld is moeilijk te negeren. Bedwing maar eens je nieuwsgierigheid. En als je die mail dan toch geopend hebt, kun je deze toch net zo goed meteen beantwoorden? Voor je het weet is er een kwartier voorbij en kost het heel wat moeite om weer aan de slag te gaan.

Zet de melding (geluid, icoon) van nieuwe mailtjes uit. Open op maximaal drie vaste momenten je mailbox. Plan een half uur in voor het verwerken van je post en sluit daarna het mailprogramma af.

Pak vermoeidheid aan

Als je je moe voelt, heb je vaak ook moeite om je ergens op te focussen. Zelfs als je afleiding van buitenaf al zo veel mogelijk vermijdt. Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Slaap je te weinig? Eet je te weinig of te ongezond? Of is er een fysieke aanleiding, zoals bloedarmoede of een trage schildklier? Om vermoeidheid aan te pakken, moet je er eerst achter komen wat de oorzaak is.

Schakel je telefoon uit

Elk telefoontje meteen beantwoorden (maar ook sms’jes en whatsapp-berichten) kost je niet alleen tijd, maar haalt je ook uit je concentratie. Het duurt even voordat je je werkzaamheden weer hebt opgepakt. Opperste concentratie nodig? Schakel je telefoon uit. Zet deze pas weer aan als je pauzeert. Verwacht je een belangrijk telefoontje? Neem alleen op als een belangrijke beller belt, laat alle anderen doorschakelen naar je voicemail. Luister alle berichten op een vast moment af.

Eet op tijd en gezond

Zonder goede brandstof functioneren je hersenen niet. Maaltijden overslaan is daarom funest voor je concentratie. Een gezond ontbijt zorgt ervoor dat je niet halverwege de ochtend afgeleid wordt door een knorrende maag. Voorkom een middagdipje door een lichte lunch te eten, liefst in combinatie met een wandeling buiten. Daglicht, even bewegen en frisse lucht doen wonderen voor je concentratie.

Concentreer je op één taak tegelijk

Veel mensen – en met name vrouwen – vinden zichzelf prima multitaskers. Ze denken dat ze meer gedaan krijgen door zich met drie taken tegelijk bezig te houden. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat multitasken je niet productiever maakt. Omdat je je aandacht steeds op iets anders richt, ben je uiteindelijk langer bezig.

Ben je zo snel afgeleid dat je niet goed meer kunt functioneren? Maak er dan zeker werk van. Concentratieproblemen kunnen namelijk ook te maken hebben met een schildklierafwijking, slaapapneu, depressie, burn-out, ADD of ADHD. Daarnaast zijn er medicijnen die concentratieproblemen als bijwerking kunnen hebben.

Bron: Gezondheidsnet

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.