Artikel
24 sep '18
24 september '18
3 min

Teveel werknemers hebben regelmatig slechte werkdag

Uit onderzoek blijkt dat werknemers nogal eens een slechte dag op hun werk hebben. Zo heeft bijna 20 procent van de werknemers (bijna) iedere dag een slechte werkdag. Maar liefst 63 procent kent minimaal een keer per week een slechte dag op het werk.

Het onderzoek naar slechte werkdagen werd uitgevoerd door het in werkgeluk gespecialiseerde adviesbureau Woohoo Inc. Er deden wereldwijd 700 medewerkers aan mee. Een slechte dag was daarbij een dag waarop een werknemer zich echt slecht voelt, ongelukkig is op het werk en het liefst de volgende dag niet meer terug zou gaan.

Zorgelijk

Werkgelukdeskundige Fennande van der Meulen geeft op de site van HR Praktijk aan het zorgelijk te vinden dat een zo groot deel van de respondenten zich zo vaak slecht voelt. “Niet alleen voor hun eigen gezondheid en privéleven, maar ook voor de organisatie waar ze werken. Mensen die zich zó niet goed voelen op hun werk, presteren daar ongetwijfeld ook niet naar hun beste kunnen.”

Frustraties

Het probleem komt duidelijk naar voren in opmerkingen van deelnemers aan het onderzoek. Zo geeft een medewerker aan dat het de eerste keer is dat hij een baan heeft die hij echt afschuwelijk vindt. “Mensen die zeiden dat ze hun werk vreselijk vonden, of alsmaar klaagden over hun werk, begreep ik eerder nooit zo goed. Maar nu snap ik dat helaas maar al te goed.” Een andere respondent meldt de hele dag te denken ‘dit’ niet te willen doen. “Ik heb het gevoel dat ik mijn leven aan het vergooien ben.” Voor een andere werknemer zijn de slechte dagen een optelsom van kleine dingen. “Los van elkaar zijn ze niet zo erg, maar de combinatie van lange, zinloze vergaderingen, onduidelijke taakeisen, chaotische omgeving en langzame IT-systemen, zorgen voor torenhoge frustratie.”

Privéleven

Een slechte werkdag op het werk heeft ook gevolgen voor het privéleven. Zo zegt een respondent dat slechte werkdagen alle levensenergie wegzuigen. “Ik neem dit mee naar huis, als ik thuis kom ben ik emotioneel en fysiek uitgeput. Ik moet echt weg uit deze ziekmakende omgeving.” Een andere respondent slaapt slecht na een slechte dag uit angst voor herhaling de volgende dag. Een derde werknemer kan zijn privéleven goed loskoppelen van zijn werk. Andersom is het echter ‘een stuk minder makkelijk’.

Oorzaken slechte werkdagen

Uit het onderzoek komt de volgende top vijf van oorzaken van de slechte werkdagen naar voren:

  1. Te weinig hulp en steun van de leidinggevende (40%)
  2. Negatieve collega’s (39%)
  3. Gebrek aan waardering voor het werk (37%)
  4. Onduidelijke visie en strategie van de organisatie (37%)
  5. Te druk, te veel werk (36%)

Gelukkige medewerkers

Van der Meulen benadrukt dat gelukkige medewerkers beter bestand zijn tegen stress. “Daarnaast zijn ze meer betrokken, coöperatiever, innovatiever, creatiever en werken ze beter samen.”

Bron: HR Praktijk.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.