Artikel
20 mei '16
20 mei '16
2 min

Social media houden langdurig zieke medewerkers betrokken

Organisaties kunnen social media gebruiken om de band met langdurig zieke werknemers te behouden. De Nationale Politie zet daarom communities in om medewerkers die lang ziek zijn in contact te houden met hun collega’s. Het achterliggende idee is dat zieke werknemers beter re-integreren als zij niet geïsoleerd raken.

De Nationale Politie kent een ziekteverzuim van ongeveer zeven procent. Dat is veel, want het gemiddelde in Nederland is 3,8 procent. Het betekent dat duizenden politiemensen langdurig ziek thuis zijn. Zij dreigen het contact met hun collega’s te verliezen wat tot een drempel leidt om terug te keren.

Contact via communities

Scribe Communities, een B2B-internetstartup, heeft een online communitytool gemaakt voor het contact tussen langdurige zieke werknemers en hun collega’s. In een pilot van Scribe worden ongeveer vijftien zieke politiemedewerkers binnen net zoveel social communities verbonden met hun (vroegere) directe collega’s. Naast het digitale contact staat hierbij het bevorderen van persoonlijk contact centraal. De zieke deelt het verloop van zijn ziekte en de collega’s wat op het werk gebeurt.

Onderlinge betrokkenheid

Uit onderzoek van Gallup blijkt dat het ziekteverzuim aanzienlijk kan dalen bij onderlinge betrokkenheid van collega’s. De inzet van de social media legt het accent op die betrokkenheid via het behouden van contacten tussen collega’s. De zieke medewerker kiest daarbij zelf met wie hij tijdens zijn ziekte contact wil hebben. Met deelname aan een community accepteert een collega van de zieke dat hij met hem of haar in contact blijft.

Informeel traject

Volgens Scribe ligt bij langdurig verzuim in Nederland de nadruk vaak nog teveel op een formeel traject met termijnen en toetsingen op basis van de Wet verbetering poortwachter. Dit draait om deskundigen zoals artsen en HR-adviseurs. Scribe vindt dit formele traject noodzakelijk, maar onvoldoende. Er is ook informeel contact met de collega’s nodig. Voor vele langdurig zieke werknemers is het gebrek aan sociaal contact met collega’s misschien nog wel erger dan hun ziekte. Dat gebrek is geen onwil van collega’s of van de zieke, maar ontstaat door de omstandigheden. Denk aan een advies van de behandelend arts, een sluimerend arbeidsconflict of drukte van de werkende collega’s.

Bronnen: Managersonline.nl, Scribe

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.