Artikel
21 mrt '13
21 maart '13
3 min

Regio-CAO: ook voor intersectorale mobiliteit?

Wie het HRM-nieuws volgt, heeft waarschijnlijk gelezen over de regio-CAO die de gemeente Eindhoven, FNV Bondgenoten en enkele andere partijen willen voor de hele regio Eindhoven. De regio-CAO komt in eerste instantie bovenop de bestaande CAO's en moet het voor medewerkers makkelijker maken om van organisatie over te stappen. Dit initiatief lijkt in eerste instantie grotendeels gericht op één sector, namelijk de technologie. Maar biedt de regio-CAO ook mogelijkheden voor intersectorale mobiliteit?

Regio-CAO Eindhoven
Volgens de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel kan de regio-CAO er niet snel genoeg komen. De regio-CAO gaat gezamenlijke afspraken vastleggen over opleidingen, loopbaantrajecten en personeelstekorten en -overschotten. Het is de eerste keer dat dit in Nederland wordt voorgesteld, maar de aanpak op regionaal niveau lijkt de toekomst te hebben. De overheid hoeft minder WW-uitkeringen te betalen, de medewerker komt niet zonder werk te zitten en de werkgever kan kosten voor ontslagvergoedingen investeren in personeel en werk. Volgens Ron van Baden, bestuurder bij FNV Bondgenoten en onderhandelaar voor onder andere Philips, Océ en ASML, is het belangrijk dat ondernemingen verder denken dan hun bedrijfsgrens of sector.

Wat kan in zo’n regio-CAO staan?
De regio-CAO draait om duurzaam personeelsbeleid door medewerkers zekerheid te bieden. Dat hoeft niet altijd via de klassieke weg van één baan bij één werkgever. Hoe meer werkgevers meedoen, des te meer oplossingsmogelijkheden gecreëerd worden. Zo zijn allerlei scholingsregelingen mogelijk om te zorgen dat mensen juist in die sector komen werken waar dat nodig is, zoals in Eindhoven in de technologie. Nog een voorbeeld is volgens Van Baden de flexurenbank bij ASML. Daar werken mensen officieel 34 uur per week, maar als het druk is 42 uur. Die extra uren krijgen ze niet uitbetaald, die werken ze minder als de productie achteruitloopt, maar het loon komt wel. Wellicht is dat niet toepasbaar in elke sector, maar ook andere afspraken zijn mogelijk. Bijvoorbeeld dat 55-plussers, die na een reorganisatie thuis zitten met een goede regeling, tijdelijk kunnen terugkeren in een project. Zonder hun rechten van de oorspronkelijke regeling te verliezen.

West-Brabant ziet ook kansen
Ook West-Brabant wil een regionale CAO. Binnenkort zijn 1.000 werkgevers en 60.000 medewerkers in West-Brabant verenigd in een zogeheten Transfercentrum. Mensen die door een reorganisatie hun baan verliezen, worden niet meer ontslagen maar opgenomen in het Transfercentrum. Zij geven hun recht op een WW-uitkering daarvoor op, maar krijgen wel begeleiding van werk naar werk. Als het Transfercentrum staat, zijn CAO-afspraken de volgende stap.

Intersectorale mogelijkheden?
Het ligt vaak voor de hand een (nieuwe) baan te zoeken binnen de eigen sector, vanwege onder andere vertrouwdheid, competenties en werkervaring. Maar de werkgelegenheid verschilt momenteel enorm per sector. Oplopende werkloosheid binnen de ene sector en groei in werkgelegenheid in de andere, zoals dus in de technologiesector in de regio Eindhoven. Maar ook landelijk in de sector zorg en welzijn. De regio-CAO richt zich dan ook niet uitsluitend op één sector, maar juist op regionale samenwerking tussen werkgevers van verschillende sectoren. Zo worden alle kansen binnen een regio optimaal benut en kunnen medewerkers met een zekere veiligheid alle mogelijkheden verkennen.

Bron: P&O Actueel, BN de Stem, BNR Nieuwsradio

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.