Artikel
18 sep '15
18 september '15
2 min

Regels WW-uitkering aangepast ten gunste van flexwerkers

Op 1 juli jl. is de nieuwe Wet Werk en Zekerheid van Minister Asscher (Sociale Zaken) ingegaan. Het ziet er naar uit dat de eerste aanpassingen in de wetgeving al op korte termijn doorgevoerd worden. Aanleiding is de noodklok die de CNV enkele weken geleden luidde. Herintreders, starters en flexwerkers zouden door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid getroffen worden met een fors lagere WW bij ontslag.

Berekening dagloon

Dit komt doordat de hoogte van een WW-uitkering berekend wordt op basis van het gemiddeld verdiende loon per dag. Voor 1 juli hadden alle werknemers die 26 van de voorgaande 36 weken hadden gewerkt recht op een uitkering ter hoogte van 70 procent van het laatst verdiende loon. Het dagloon werd berekend door het verdiende loon in het jaar voorafgaand aan de werkloosheid te delen door het aantal gewerkte dagen. Als iemand niet het hele jaar had gewerkt, dan telde alleen de gewerkte dagen bij de laatste werkgever voor de berekening van de WW. Sinds 1 juli wordt de uitkering standaard berekend door het loon te delen door het totale aantal werkdagen per jaar (261). Mensen die niet het gehele jaar hebben gewerkt krijgen dus een lagere uitkering.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven in overleg met de CNV te gaan om deze problemen op te lossen. Dit zal betekenen dat het dagloon-besluit uit Wet Werk en Zekerheid aangepast wordt.

Wet Werk en Zekerheid heeft onbedoelde effecten

Andere onbedoelde effecten van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid worden ook gerepareerd. Denk bijvoorbeeld aan gevallen waar oude en nieuwe WW-rechten door elkaar heen lopen. Dit komt voor bij mensen die een WW-uitkering had conform de oude regels, opnieuw aan de slag gingen en werkloos raakte. Dit zou leiden tot een lagere uitkering maar dit wordt volgens Asscher teruggedraaid. Ook mensen die van de ziektewet in de WW terecht komen wordt gezocht naar een oplossing zodat hun uitkering niet lager uitvalt.

De Wet Werk en Zekerheid heeft in de aanloop tot behoorlijk wat discussie geleid. Maar de strijd lijkt dus nog niet gestreden. De wet is weliswaar van kracht maar Asscher is bereid om aanpassingen te verrichten waar nodig.

Bronnen: NOS, CNV

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.