Werkgelukkige medewerkers in de overheid, het onderwijs, zorg & welzijn en cultuur is mooi. Maar hun geluk leidt ook ergens toe. Tot een gelukkigere samenleving. In het 125-pagina tellende boek Geluk werkt door laat Driessen zien hoe werkgeluk in de publieke sector doorwerkt naar onze samenleving.

Wat is de betekenis van het leven? Een vraag die geestelijken, filosofen en wetenschappers dagelijks bezighoudt. Historicus Yuval Noah Harari schrijft in een essay voor The Guardian: ‘Met de opkomst van het individualisme en de teloorgang van de collectieve ideologieën, is geluk misschien wel onze opperste waarde geworden.’ Zou geluk zich dan opwerpen tot onze collectieve betekenis van het leven? Als dat het geval is, dan is het opvallend hoe weinig we ons met dit domein bezighouden. Zelden stellen we ons de vraag wat het effect van ons handelen is op het menselijk geluk. Dat geluk een thema is dat leeft, ondervonden wij met ons boek Werkgeluk uit 2017. Ondanks dat werkgeluk niet kan bestaan zonder levensgeluk, hadden we een interessant fenomeen te pakken. Maar wij hadden het gevoel dat het nog niet klaar was. Want gelukkige mensen in de publieke sector zijn mooi, maar hun werkgeluk leidt ook ergens toe. Geluk in onze samenleving. Precies dat wilden we onderzoeken. Samen met Erasmus Happiness Economics Research.

Organization (EHERO) deden we een uitgebreid literatuuronderzoek. Of ‘(werk)gelukkige medewerkers leiden tot betere resultaten in een organisatie’ en of ‘een kwalitatief hoogwaardige  publieke sector leidt tot een gelukkigere samenleving’. Dit literatuuronderzoek vulden we aan met onderzoek van Kantar TNS. En de resultaten van het onderzoek zijn verrassend, hoopvol en betekenisvol. Ze geven u bewijslast om te investeren in (werk)geluk van uw medewerkers. Want daar wordt de samenleving gelukkiger van. Al dit (wetenschappelijk) onderzoek zetten we extra kracht bij met gesprekken die we voerden met mensen die werken in en voor de publieke sector. Zij vormen voor ons het werkelijke bewijs voor de waarde die de publieke sector heeft voor ons allemaal. Wij hopen dat dit boek helpt om het werkgeluk van uw medewerkers te vergroten én bijdraagt aan het geluk in onze samenleving.

In het boek ‘Geluk werkt door’ vindt u onder andere: 

  • Uitgebreid literatuuronderzoek van de Erasmus Universiteit naar hoe werkgeluk in de publieke sector leidt tot een gelukkigere samenleving.
  • Aanvullend onderzoek van Kantar TNS over het effect op geluk binnen overheid, onderwijs en zorg & welzijn.
  • Prachtige fotoreportages in het Nederlands Openluchtmuseum, de moestuin van Jenaplanschool Antonius Abt, Penitentiaire Inrichting Almelo en woonzorg-complex De Baersdonck.
  • Diepgravende interviews met geluksgemeente Schagen, natuurorganisatie IVN en het Sociaal Innovatie Centrum Werkgeluk.
  • Scherpe columns van filmjournalist Dana Linssen, oud-minister Frank van Massenhove, zorgbestuurder Peter van Haren en onderwijsgoeroe Marcel van Herpen.

Vraag de publicatie ‘Geluk werkt door’ kosteloos aan

Meer dan 125 pagina’s over het effect van werkgelukkige medewerkers in de publieke sector.

Publicatie aanvragen