De meeste mensen hebben denk ik net als ik, een haat-liefdeverhouding met Prinsjesdag. Aan de ene kant wil je het niet missen en horen wat de plannen zijn en betekenen voor jou en je organisatie. Aan de andere kant is er die gedachte dat er toch weinig van de plannen terechtkomt, dus waarom zou je er zoveel energie insteken. Een duiveltje-engeltje situatie dus.

We hebben dit recent ook aan aan zorgprofessionals gevraagd en die denken er eigenlijk net zo over. Aan de ene kant is er een grote groep zorgprofessionals die Prinsjesdag inderdaad een ver-van-hun-bed-show vinden. Ze geven het kabinet zelfs een cijfer 4 wanneer het gaat om het vertrouwen dat ze hebben in dat het kabinet de plannen waarmaakt het komende jaar.

En aan de andere kant zijn zorgprofessionals erg geïnteresseerd of er in de plannen gesproken wordt over de zorgen die ze hebben en hoe deze worden aangepakt. De val van het kabinet maakt zelfs dat een groep zorgprofessionals extra uitkijkt naar de plannen die het kabinet op Prinsjesdag gaat presenteren. De meest zorgen maken zorgprofessionals zich overigens over het personeelstekort. Zij vinden dat het kabinet daar het komende jaar meer in moet investeren. Ook maken ze zich zorgen over de kwaliteit van de zorg. Een extra investering vanuit Den Haag in oplossingsrichtingen om de werkdruk, de regeldruk en administratieve last te verlagen moeten hier een positieve bijdrage aan leveren.

De thema’s waar zorgprofessionals zich zorgen over maken passen natuurlijk heel goed bij de focus die het volgende kabinet, volgens mij, moet blijven houden op de toekomstbestendige arbeidsmarkt zorg en welzijn, de TAZ. Aan dit programma is hard gewerkt de afgelopen regeerperiode en het zou erg jammer zijn als dit programma instort. De kern van het programma is namelijk gezonde arbeidsomstandigheden voor zorgprofessionals in zorg en welzijn en het verkleinen van de zorgkloof.

De verbindende factor tussen de zorgprofessionals en Den Haag is de werkgever. En het toeval wil dat zorgprofessionals hun werkgever als belangrijkste kanaal zien om ze te informeren over de kabinetsplannen en de (financiële) gevolgen van Prinsjesdag.

Even resumerend, de zorgen en thematiek komen op alle lagen in de sector overeen en de werkgever is de verbindende schakel. Dit is dé kans voor alle spelers in het veld om samen oplossingsgericht aan de slag te gaan met plezierig werken in een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Ik ga mij toch eens goed verdiepen in de kabinetsplannen op Prinsjesdag!

Om werkgevers te helpen bij het delen van de informatie over Prinsjesdag kun je hier de toolkit raadplegen.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.