Artikel
26 nov '18
26 november '18
3 min

Personeelstekort in de zorg mag niet oplopen tot 125.000

De zorg kent een enorm snel oplopend personeelstekort. Momenteel zijn er al 30.000 vacatures. Dat zijn er volgens het ministerie van Volksgezondheid nog nooit zo veel geweest. Minister Hugo de Jonge gaf daarom de aftrap voor een reclamecampagne voor een beter imago van werken in de zorg.

Het ministerie waarschuwt dat als er niets gebeurt, er over vier jaar een tekort is van 125.000 mensen. Minister De Jonge presenteerde eerder in 2018 al een actieplan ‘Werken in de Zorg’. Hij benadrukt in dat plan dat meer mensen moeten kiezen voor de zorg, dat het onderwijs beter moet en dat de werkwijze anders moet.

Een uur meer

Mogelijke opties zijn volgens de minister onder andere dat er meer een beroep wordt gedaan op zij-instromers en dat de administratieve lasten worden beperkt. Ook berekent hij wat het zou schelen als al het zorgpersoneel een uur meer zou werken. Dat zou 20.000 banen extra moeten opleveren.

Nee’ voor vijf kinderen

Kinderverpleegkundige Lisette Mulder ervaart al een personeelstekort. “Onlangs kregen we in korte tijd vijf zorgaanvragen binnen. We hebben er echt van alle kanten naar gekeken, maar helaas hebben we geen van allen kunnen aannemen, omdat we niet genoeg collega’s hebben. We hebben vijf kinderen ‘nee’ moeten verkopen.”

Langer werken

Mulder noemt het ‘een beetje dom’ idee om het personeelstekort op te lossen door zorgmedewerkers een uur meer te laten werken. “Ik heb een contract van 24 uur per week. Er is geen week voorbij gegaan dat ik precies dat aantal uren gewerkt gemaakt. Het is altijd meer.” Ze wil niet standaard een uur meer werken.

Uit balans

Ook verpleegkundige en vakbondslid Herman Gijsbers ziet geen heil in het idee. “Ik denk dat mensen in het vak kiezen voor parttime werken om het evenwicht tussen de zorg hier en de zorg thuis te kunnen hebben. Als je dan meer gaat werken, dan is het uit balans en dan heb je weer meer kans op ziekte, burn-out, noem maar op.”

Onderzoek van de sociale partners laat ook zien dat driekwart van de werkenden in de zorg niet open staat voor een contract met meer uren.

Uitstroom verminderen

Verder hoopt het ministerie van Volksgezondheid dat minder werknemers de komende jaren afscheid nemen van de zorg. Het afgelopen jaar verlieten ongeveer 80.000 werkenden de zorgbranche.

Werkdruk

Verpleegkundige Gijsbers wil geen ander werk buiten de zorg, maar ervaart wel dat er veel veranderd is. “Ik zit ruim veertig jaar in het vak en nu is het gewoon een race tegen de klok. In het verleden kon je nog met patiënten gaan zitten of naar buiten gaan. Dat is er niet meer bij.” Onderzoek laat zien dat de helft van de medewerkers in de zorg de werkdruk te hoog vindt.

Meer instroom

De zorgopleidingen kenden dit jaar wel meer instroom. Het ging om 6 procent in het mbo en 9 procent in het hbo. Gijsbers denkt dat het ministerie daarin moet blijven investeren. “En zorg dat je de mensen die je opleidt, ook behoudt. In mijn ogen kan dat door beloning en door de werkdruk te verlagen. Die combinatie moet er zijn: alleen maar een betere beloning maakt het werk niet lichter hè!”

Extra geld naar zorg

Het kabinet reserveert 350 miljoen euro voor scholingsplannen, wervingscampagnes en meer stageplekken om het personeelstekort aan te pakken. Dit komt bij een bedrag van 2,1 miljard extra voor verpleegkundigen in verpleeghuizen.

Bron: NOS

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.