Artikel
5 jun '15
5 juni '15
3 min

Pas je lichaamstaal aan en voorkom ongemakkelijke situaties

Het is vervelend als je zenuwen opspelen op het werk of tijdens een sollicitatiegesprek. De ongemakkelijke lichamelijke reacties daarbij kun je echter opvangen. Deskundige Simon Groen geeft hiervoor in nrc.next een aantal tips.

Zweethanden, stotteren en rood worden zijn volgens Simon Groen natuurlijke reacties voor mensen met prestatieangst. Groen is al twaalf jaar lichaamstaaltrainer en stelt in het carrièrekatern van nrc.next dat deze reacties een gevolg zijn van de angst voor afwijzing. Mensen letten tijdens ongemakkelijke situaties extra op hun lichaam en worden daar nerveus van. Zo komen ze in een cyclus terecht waardoor ze zich nog ongemakkelijker voelen en bijvoorbeeld nog meer gaan blozen. Volgens Groen kun je dat doorbreken. “Dat is een kwestie van ‘Fake it till you make it’. Eerst herken je dat je vastzit in een rol. Daarna ga je je lichaamstaal actief aanpassen.”

Altijd twee rollen

Groen legt uit dat er in een normaal contact tussen twee personen altijd sprake is van een dominante rol en een onderdanige. Deze variëren voortdurend. Het ene moment eist persoon één alle aandacht op terwijl de ander luistert of een onopvallende positie inneemt. Een moment daarop wisselen deze rollen. Normaal verloopt dit natuurlijk en onbewust maar in een nerveuze situatie blijft iemand in de onderdanige rol steken. “Zit je eenmaal in die situatie, dan kom je er heel moeilijk uit. Dan voelt die ander zich steeds machtiger en jij steeds kleiner”, aldus Groen.

Spiegelen

Groen benadrukt dat je eerst moet herkennen dat je in de onderdanige rol vastzit, waarna je je lichaamstaal bewust aanpast. Hij geeft aan dat ‘spiegelen’ daarvoor een geschikte methode is. “Doe de ander de eerste vijf minuten precies na. Zit die achterover in z’n stoel, weggeschoven van het bureau, doe dat ook. Heeft de ander de armen over elkaar geslagen, dan doe jij dat ook. Dat blijf je volhouden tot je je meer op je gemak voelt.” Daarna wissel je de rollen af, waarbij je ook het tegenovergestelde van de ander doet. Zit hij of zij naar voren dan leun je naar achteren en gaat hij of zij harder praten dan praat jij zachter. Hierdoor vindt volgens Groen een afwisseling van dominante en onderdanige rollen plaats, waardoor het gesprek meer op een natuurlijke situatie gaat lijken.

Filmen zonder geluid

Degene die denken dat ze nooit in een onderdanige positie zitten, doen er goed aan zichzelf te filmen en dan het filmpje zonder geluid terug te kijken. Groen: “Dan zie je zo al honderd dingen die je zou kunnen veranderen aan je lichaamstaal.”

Meer tips

Op nrcq.nl staan nog veel meer tips voor het omgaan met lichaamstaal in stressvolle situaties.

Bronnen: nrc.nl, nrc.next

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.