Artikel
26 aug '14
26 augustus '14
3 min

Participatiewet volop in het nieuws

De laatste maanden is de Participatiewet regelmatig in het nieuws. Met deze wet is het de bedoeling dat meer arbeidsgehandicapten een baan vinden bij een reguliere werkgever. In het Sociaal Akkoord is afgesproken dat tot 2026 het bedrijfsleven 100.000 en de overheid 25.000 banen voor arbeidsgehandicapten creëert. Geven werkgevers niet genoeg banen vrij? Dan krijgen werkgevers met meer dan 25 werknemers te maken met een quotumregeling. Maar is het wel mogelijk zoveel banen te creëren?

Staatssecretaris Jetta Klijnsma, de vrouw achter de Participatiewet, weet bijna zeker dat het het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid voor 2026 lukt om 125.000 banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Twijfels

Grote bedrijven worstelen echter met de Participatiewet. Zo heeft Hans Dijkman, HR-directeur van Philips Nederland, zijn twijfels. Dijkman in het Financieele Dagblad: “Het gaat om mensen die niet in staat zijn zelfstandig het minimumloon te verdienen. Dan vraag je nogal wat van bedrijven, om dat te absorberen. De opdracht die er ligt, is uitdagend. Dat vinden alle werkgevers die ik spreek. Je kunt nooit garanderen dat je dit haalt. Het is de vraag of het überhaupt doenlijk is, en wat je er dan uiteindelijk mee oplost.”

Ook DSM heeft het er moeilijk mee, zo stelt Ellen Kuppens, HR-directeur bij DSM tegenover het Financieele Dagblad. DSM stoot steeds meer niet-kerntaken af en werft vooral veel hoogopgeleide R&D-toptalenten. “We geloven best in de goede intentie die achter de Participatiewet zit. Maar wij zijn in de top van de arbeidsmarkt aan het rekruteren en dan wordt er opeens van ons verwacht dat we helemaal aan de onderkant weer gaan beginnen.”

Dit wil niet zeggen dat DSM zich niet inzet om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. “Wij zijn nu bezig met Wajongers, in het topsegment. Jongeren met een autistische stoornis, gecombineerd met hoge intelligentie. Die kan ik goed gebruiken bij R&D, bij IT of in een financiële omgeving.”

Zijn er wel voldoende Wajongers?

De vraag die dan gesteld kan worden is, zijn er wel voldoende Wajongers? Volgens onderzoek van Intelligence Group zijn er niet voldoende Wajongers om de gecreëerde banen in te vullen. Volgens dit onderzoek zijn ongeveer 64.000 Wajongers in staat of bereid om te werken.

Detacheringen tellen mee

Maar er is ook goed nieuws. Ook detacheringen gaan meetellen voor de 125.000 extra banen die zijn afgesproken. Daarover is onlangs overeenstemming bereikt met het ministerie van SZW en de Werkkamer. De detacheringen tellen mee bij de inlenende werkgever. Van de 100.000 mensen die in of via de sociale werkvoorziening aan de slag zijn, werkt 33% bij een gewone werkgever. 85% doet dat via een detacheringsconstructie. Voor werkgevers is het daarom belangrijk dat ook deze banen meetellen. Ook als de quotumwet in werking treedt, zullen detacheringen meetellen.

Wilt u meer weten over de participatiewet, lees dan ons artikel “Eerste Kamer stemt in met Participatiewet en maatregelen bijstand”.

Bronnen: Rijksoverheid, P&O Actueel

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.