Artikel
27 jun '14
27 juni '14
2 min

Onderwijs met iPad in de klas biedt nieuwe kansen

“Jonge kinderen, die nu naar school gaan, leven in een wereld waar ze voortdurend te maken hebben met de mogelijkheden van de virtuele wereld.” Op basis van die gedachte opent O4NT (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd) steeds meer nieuwe scholen – waaronder twee geheel nieuwe scholen in Amsterdam - op basis van een revolutionair nieuw schoolconcept waarin het gebruik van de iPad centraal staat.

Steve Jobs school
Steve Jobsscholen (naar wijlen Apple oprichter Steve Jobs) worden ze ook wel genoemd; onderwijsinstellingen die hun lesprogramma bouwen op basis van de mogelijkheden van nieuwe technieken zoals de iPad. De motivatie om de scholen op te richten is duidelijk; een nieuwe school beginnen, die goed inspeelt nieuwe mogelijkheden en leerlingen optimaal voorbereidt op die toekomst.

Individueel ontwikkelingsplan
Voor ieder kind wordt samen met de ouders een individueel ontwikkelingsplan opgesteld dat zes wekelijks wordt geëvalueerd en bijgesteld. Naast de verplichte lesstof is er aandacht voor actieve workshops, groepsprojecten en individuele opdrachten, in- en buiten de fysieke school. Daarvoor krijgen leerlingen een eigen iPad ter beschikking, waarmee zij het principe van Find, Filter & Apply principe leren toepassen.

50 weken per jaar open
De scholen zijn 50 weken per jaar geopend en bieden (werkende) ouders het voordeel van een flexibele inloop tot 09.30 en een dito uitloop tot 18.00 uur. Uren, waarin de kinderen in het voor hen vertrouwde gebouw worden opgevangen door de medewerkers. De scholen bieden ouders de mogelijkheid om vakanties buiten de traditionele schoolvakanties te plannen. Bij voldoende belangstelling zullen de Amsterdamse scholen tevens in een eigen haal- en breng service door de hele stad voorzien.

Aandacht vanuit de politiek
Staatssecretaris Sander Dekker heeft op 28 mei jl. een brief geschreven naar de Tweede Kamer over het gepersonificeerd leren met behulp van ICT en juicht initiatieven zoals dat van O4NT toe: “Het is aan scholen zelf om op basis van hun eigen visie op onderwijs keuzes te maken hoe ze ict willen inzetten en welke stappen ze zetten. Een groep scholen gebruikt ict om het onderwijs radicaal te vernieuwen. Initiatieven als O4NT, de Sterrenscholen, iScholenGroep, Zo.leer.Ik! en Pleion scholen krijgen meer en meer vaste voet aan de grond. Andere scholen gebruiken ict meer als middel om hun onderwijs stapsgewijs te verbeteren binnen hun huidige onderwijsconcept. Ik juich al deze initiatieven toe en ondersteun ze waar nodig.”

Bron: Ministerie van OCW, O4NT.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.