Artikel
27 jun '16
27 juni '16
3 min

Omgaan met autisme op de werkvloer

Autisme is een veel voorkomende beperking, sterker nog; van iedereen met een arbeidsbeperking heeft ongeveer een derde autisme of een aan autisme gerelateerde stoornis. De definitie van autisme is in de afgelopen jaren verbreed en ook op de werkvloer raakt de beperking langzaamaan (goed) bekend.

Er is drie jaar onderzoek gedaan door de werkgroep ‘vanuit autisme bekeken’ naar de kansen en obstakels voor deze groep op de arbeidsmarkt. De belangrijkste conclusie was dat er nog veel werk aan de winkel is voor een ‘autismevriendelijke samenleving’. In dit artikel kijken we naar autisme vanuit de arbeidskant.

(Er)kennen van autisme

De Autisme Ambassade is in 2014 gestart als project van de werkgroep en maakt autisme zichtbaar en bespreekbaar op de werkvloer. De autisme ambassadeurs zijn goed functionerende medewerkers met een vorm van autisme die werken in grote organisaties. Door hun zichtbaarheid en openheid bevorderen ze een diverse en positieve beeldvorming over autisme. Het herkennen van autisme en het op zoek gaan naar de talenten in plaats van beperkingen is namelijk een eerste stap. Medewerkers met autisme zijn over het algemeen erg nauwkeurig, precies en gemotiveerd. Het vooroordeel dat het empathisch vermogen lager is klopt niet per definitie, dit verschilt sterk per persoon. Voor iemand met autisme is een boodschap zoals het is, er is weinig ruimte voor intonatie of een dubbele bodem. Doordat mensen met autisme prikkels anders waarnemen en interpreteren, verwerken ze informatie anders en hebben ze soms moeite met het begrijpen van de wereld om zich heen.

Koudwatervrees

Solliciteren met autisme is vaak een moeilijke hobbel. Jezelf ‘verkopen’ is voor iemand met autisme ingewikkeld. Het begint vaak met het dilemma om het hebben van autisme wel of juist niet te vertellen. Toch leert de ervaring dat het voor werkgevers vaak maar kleine aanpassingen vergt om iemand met autisme bij hen te laten werken. Een simpel voorbeeld is het bieden van een rustige in plaats van drukke werkplek, dat kan al een hoop schelen. Door het hier tijdens het sollicitatiegesprek (al) over te hebben voorkom je ongemakkelijke situaties van beide kanten. De houding van de werkgever zal veranderen van achterdochtig naar nieuwsgierig.

Participatiewet

Er zitten 20.000 Hbo’ers met autisme werkloos thuis en mede om die reden is er de Participatiewet. Het is voor een werkgever aantrekkelijk gemaakt om iemand met autisme (arbeidshandicap) aan te nemen. Vaak wordt verondersteld dat dit vooral IT beroepen zijn, want ‘computers praten tenminste niet terug’. Toch werken er ook veel mensen met autisme in de dierenverzorging of in creatieve beroepen binnen de publieke sector. Medewerkers met autisme komen in alle beroepsgroepen voor.

Aandacht

Als goede werkgever is het simpelweg al voldoende om autisme onder de aandacht brengen op de werkvloer, bijvoorbeeld door P&O, soms alleen al om openheid te creëren. Zo kan de folder van de werkgroep autisme worden verspreid of een filmpje op het intranet worden geplaatst.

Bronnen: NOS.nl, Vanuit autisme bekeken

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.