Interview
27 dec '19
27 december '19
5 min

Omdat iedereen warmte, bescherming en waardering verdient

Wereldwijd slapen miljoenen mensen noodgedwongen op straat. En dat aantal groeit met de minuut. Armoede, psychische problemen, plotseling verlies van werk, natuurrampen en oorlogen zijn de meest voorkomende oorzaken van dakloosheid. In Nederland wonen meer dan 30.000 mensen noodgedwongen op straat.

Toen de vader van een goede vriend op straat overleed door onderkoeling, vond Bas Timmer dat hij iets moest doen. Niemand verdient zo’n afschuwelijk lot. Om meer daklozen te beschermen tegen de kou, ontwierp hij de eerste Sheltersuit. Een water- en winddichte jas die getransformeerd kan worden tot slaapzak. Het pak is volledig gemaakt vanuit restmaterialen. Vanuit deze eerste Sheltersuit is de Sheltersuit Foundation ontstaan. Een initiatief waar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bijdragen aan het doel om iedereen warmte, bescherming en waardigheid te bieden. Wij spraken oprichter Bas Timmer en Youp Meek, die zich sinds 2016 bij de stichting heeft aangesloten.

Lokaal geproduceerd in een sociaal atelier

Bas: “We weten dat er in Nederland 30.000 daklozen zijn. Je kunt ervan uitgaan dat het aantal nog veel groter is, want dit zijn alleen de geregistreerde daklozen. Er zijn ook steeds meer jongeren die op straat leven maar niet geregistreerd willen worden, omdat zij dan voor het leven geoormerkt zijn.”

Bas vindt dat iedereen, die om wat voor reden dan ook in de kou leeft, bescherming verdient. Hij rust niet voordat dat gelukt is. Sheltersuit staat daarnaast voor het financieel en sociaal zelfstandiger maken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het bijzonder voor mensen met een migratieachtergrond, waardoor zij in staat worden gesteld om een toekomst op te bouwen in Nederland. In het atelier van Sheltersuit werken daarom voornamelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We werken met een heel gemixt gezelschap. Zo werkt er een collega van 72 jaar bij ons als vrijwilliger. Maar er werken ook mensen die langdurig in de bijstand zitten en eigenlijk geen reguliere baan kunnen vinden.”

Het draait om mensen die mensen helpen

Youp: “Het mooiste is dat wanneer je ’s ochtends opstaat en naar je werk gaat, je niet het gevoel hebt dat je naar je werk gaat. Dat is tegelijkertijd ook een gevaar, omdat je af en toe verdrinkt in het werk dat je te doen hebt. Maar het is gewoon heel gaaf.”

“We hebben in totaal 13 mensen in dienst. Naast de vrijwilligers hebben we in het atelier 8 statushouders aan het werk en op kantoor werken 5 mensen. Mensen die ooit als vrijwilliger bij ons gestart zijn, maar zijn doorgegroeid naar een betaalde baan. Die doorloop vindt nog steeds plaats.”

“De vrijwilligers krijgen allemaal een vrijwilligersvergoeding, maar dat is misschien een euro per uur. Toch zijn er mensen die hier van half negen tot half zes keihard bijdragen aan de productie van de pakken. Dat is te gek. Ik denk dat dit alles te maken heeft met de manier waarop wij werken en met elkaar omgaan.”

Gewoon doen

“Wat ik vooral wil meegeven is dat ik nog nooit gewerkt heb met een groep die zo’n fantastisch arbeidsethos heeft. Als je ziet hoe hard deze mensen willen en kunnen werken, daar kan menigeen een puntje aan zuigen.” Youp: “Wanneer je dagelijks met deze mensen werkt heb je eigenlijk niet eens meer in de gaten dat ze vluchteling zijn. Ik zou tegen de organisaties die nadenken over het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zeggen: doe het gewoon. Je kan iemand echt heel blij maken met werk. Natuurlijk kost het ook tijd, je moet ook in de mensen investeren. Maar ik durf te stellen dat hetgeen je eruit krijgt 10 keer zoveel is. Ze gaan voor je door het vuur en staan altijd voor je klaar. Het is het investeren meer dan waard.”

Samenwerken aan SROI

Sheltersuit heeft een samenwerking met 14 Twentse gemeenten op het gebied van SROI. Deze samenwerking is nog vrij nieuw. “Op het moment dat een aanbesteding vanuit de gemeente boven een ton zit, zit daar een SROI-verplichting aan vast. Tot voorkort kon deze alleen ingevuld worden door zelf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. De 14 Twentse gemeenten zijn eigenlijk voorloper op dat gebied, zij hebben gezegd: deze verplichting kun je ook laten invullen door een sociale onderneming, zoals Sheltersuit. Wij zijn nu met bouwbedrijven in gesprek die ons van een oude werkjas laptop-sleeves laten maken. Zij kunnen de factuur vervolgens opvoeren voor die SROI-verplichting. De verwachting is dat dit straks voor heel Nederland gaat gelden.”

De toekomstdroom

Bas: “We zijn nog heel erg afhankelijk van donaties, fondsen en mensen die ons steunen. Alle hulp is meegenomen, want het is soms best zwaar. Uiteindelijk hoop ik dat Sheltersuit over de hele wereld mensen warm kan houden.” Youp: “Ik denk dat de droom tweeledig is: Enerzijds hopen we dat we iedereen warm kunnen houden en over de wereld ateliers hebben die met dezelfde gedachte en filosofie produceren en lokaal impact genereren. Anderzijds zijn wij nu met gemeente Enschede in gesprek voor een samenwerking, omdat wij een hele positieve ontwikkeling teweegbrengen als het gaat om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Uiteindelijk willen wij dat iedereen die bij ons rondloopt met een persoonlijk ontwikkelplan met een positieve impuls de arbeidsmarkt opgaat.”

Het produceren van de Sheltersuit betekent niet alleen levens redden en hoop bieden, maar zorgt er ook voor dat mensen worden opgeleid, dat er banen worden gecreëerd én dat zij worden geholpen met het (re-)integreren in de maatschappij. Omdat dit volledig aansluit bij de missie van de Driessen Foundation steunen wij dit prachtige initiatief met financiële middelen. Daarmee dragen we bij aan het verspreiden van wereldwijde warmte. Kijk op www.driessenfoundation.nl voor meer informatie.

Dit artikel is gepubliceerd in het magazine van Driessen Groep, thema TRENDS, december 2019.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.