Artikel
3 jan '23
3 januari '23
3 min

Offboarding van werknemers, regel het goed!

Het vertrek van een medewerker kan zowel voor de medewerker als voor de organisatie een ingrijpend proces zijn. Als HR-medewerker of organisatie is het van groot belang om de offboarding van een medewerker goed te regelen. Een goede offboarding zorgt niet alleen voor een positieve ervaring voor de medewerker die vertrekt, maar draagt ook bij aan een positief imago van de organisatie.

Wat is offboarding?

Offboarding verwijst naar het proces waarbij een werknemer de organisatie verlaat. Dit proces omvat alle activiteiten die nodig zijn om de werknemer op een professionele en gestructureerde manier te laten vertrekken. Het doel van offboarding is om ervoor te zorgen dat het vertrek van de werknemer soepel verloopt en dat er geen onnodige schade wordt veroorzaakt aan de organisatie of aan de medewerker.

Het belang van een goede offboarding

Een positieve ervaring tijdens de offboarding kan ervoor zorgen dat medewerkers een positief beeld van de organisatie behouden, zelfs na het vertrek. Dit kan op zijn beurt leiden tot positieve aanbevelingen aan toekomstige kandidaten, wat kan helpen bij het aantrekken van nieuw talent. Bovendien kan een goede offboarding bijdragen aan een soepele overgang voor de rest van het team. Een vertrekkende medewerker laat een leegte achter en het is belangrijk om deze leegte op te vangen. Als HR-medewerker of organisatie is het belangrijk om dit proces goed te begeleiden en de rest van het team te ondersteunen.

Offboarding programma opstellen

Een goede offboarding begint met een goed plan. Het is belangrijk om vroegtijdig te beginnen met het opstellen van een offboarding-plan, zodat de organisatie en de vertrekkende medewerker voldoende tijd hebben om alles goed af te handelen. Het is ook van belang om een offboarding checklist te maken van alle zaken die geregeld moeten worden, zodat er niets over het hoofd wordt gezien.

Het is van belang om met de vertrekkende medewerker in gesprek te gaan over zijn of haar wensen en behoeften tijdens de offboarding. Hierbij kan gedacht worden aan het overdragen van kennis en verantwoordelijkheden, het regelen van de administratie en het afronden van lopende projecten. Het is belangrijk om dit proces zorgvuldig te begeleiden en waar nodig ondersteuning te bieden.

Leer van vertrekkende medewerkers

Het is van belang om kennis te verwerven van een vertrekkende medewerker, bijvoorbeeld door een exitgesprek te plannen en te vragen naar feedback over de organisatie en het werk. Hierdoor kan een organisatie ook leren van de ervaringen van een vertrekkende medewerker en eventueel verbeteringen doorvoeren.

Een goede offboarding van medewerkers draagt bij aan een positief imago van de organisatie en kan zelfs van invloed zijn op het aantrekken van nieuw talent.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.6 / 2. Aantal stemmen 52

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.