Artikel
29 jan '16
29 januari '16
2 min

Nieuwe cao betekent loonsverhoging gemeenteambtenaren

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden FNV, CNV, en CMHF zijn het eens over een nieuwe cao voor de gemeenten. Het loon van de 160.000 gemeenteambtenaren gaat dit jaar met 3 procent omhoog. Volgend jaar komt daar tot 1 mei 2017 nog 0,4 procent bij.

De kortdurende cao loopt van 1 januari 2016 tot 1 mei 2017 en kent een relatief grote loonsverhoging. De gemeenteambtenaren financieren deze verhoging echter gedeeltelijk zelf. De ABP-pensioenpremie voor 2016 kan omlaag doordat de pensioenregeling wordt versoberd. Dit levert 1,4 procent loonruimte op. Deze maakt deel uit van de totale loonsverhoging van 3,4 procent. Dezelfde constructie werd vorig jaar ook in de cao voor rijksambtenaren toegepast.

Afspraken over nieuw personeel

Verder kent de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren afspraken over de instroom van nieuw personeel. Er zit al lang een slot op de arbeidsmarkt voor gemeenten. Komt er al nieuw personeel binnen, dan gebeurt dat vaak op flexibele basis. De vakbonden willen daarom aanvullende afspraken over meer instroom van jongeren en het beperken van flexcontracten.

Beleidsarme cao

De bonden moeten het akkoord nog voorleggen aan de leden. Ook de achterban van de VNG moet nog akkoord gaan. Volgens de VNG is de cao ‘beleidsarm’. De cao bevat geen wijzigingen in de rechtspositie, maar wel procesafspraken over een aantal inhoudelijke onderwerpen.

Bronnen: Volkskrant, NOS, VNG

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.