Artikel
12 jul '18
12 juli '18
3 min

Nieuw HKZ-keurmerk moet kwaliteit zelfstandige zorgprofessionals waarborgen

Eind juni jl. introduceerden intermediairs en brancheorganisaties de norm en het certificatieschema die de basis vormen voor het nieuwe HKZ-keurmerk voor zzp’ers in zorg en welzijn. Het gaat om een persoonsgebonden en onafhankelijk keurmerk voor alle zelfstandige verpleegkundigen, (kraam)verzorgenden en begeleiders in de langdurige zorg.

Het belangrijkste doel van het HKZ-keurmerk is het aantoonbaar maken van de kwaliteit van zelfstandigen in de zorg. De zzp’ers laten met het keurmerk zien dat ze voldoen aan de complexe eisen en regelgeving van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Ook helpt het zzp’ers om de kwaliteit van hun zorg- en dienstverlening aan te tonen aan opdrachtgevers en cliënten. Opdrachtgevers en cliënten hebben daarbij de zekerheid dat zzp’ers met het HKZ-keurmerk veel waarde hechten aan kwaliteit.

Kwaliteitseisen zorg

De Wkkgz is sinds 1 januari 2016 van toepassing op alle zorgaanbieders, dus zorginstellingen en zzp’ers. Hiermee moet een zelfstandige verpleegkundige aan dezelfde eisen voor kwaliteit en ondernemen voldoen als een zorginstelling. Het HKZ-keurmerk is ontstaan, omdat samenwerkende zzp’ers, opdrachtgevers en bemiddelaars een onafhankelijk keurmerk nodig hadden dat de kwaliteit van zzp’ers weergeeft. Zzp’ers in de zorg nemen volgens deze partijen een uitdagende positie in, niet alleen wat betreft ondernemerschap en fiscale zaken, maar ook op kwaliteitsgebied.

Betere organisatie zorgbranche

Specialist zzp’ers in de zorg, Lex Tabak, stelt dat een opdrachtgever door het HKZ-keurmerk direct weet dat hij met een gedegen ondernemer te maken heeft. “We willen de branche van zelfstandigen in de zorg hiermee beter organiseren en ook de terechte zorgen die leven bij de regering het hoofd bieden.” Hij benadrukt dat er de afgelopen twee jaar behoorlijk wat wet- en regelgeving voor zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden bij is gekomen. “Zzp’ers die in de zorg werkzaam zijn, kunnen zich vanaf nu voorbereiden op het certificeringstraject om het keurmerk te verkrijgen. Dat geeft duidelijkheid – want ga er maar aan staan: uitzoeken waar u allemaal aan moet voldoen – en biedt zekerheid richting opdrachtgevers. Tot op heden hebben zzp’ers geen mogelijkheid gehad om aan te tonen dat zij voldeden aan alle eisen die de wet aan hen stelt. Met dit keurmerk is die mogelijkheid er wel.”

Certificeringstraject

Zzp’ers kunnen zich al voorbereiden op certificering. Vanaf januari 2019 kunnen zij dan het certificeringstraject doorlopen in een online-omgeving voor het uploaden van documentatie en invullen van bedrijfsinformatie. Hierna volgt een interview met een certificerende instelling. Doorloopt de zzp’er deze twee stappen goed, dan volgt een certificering met een duur van drie jaar.

“Het aantal zzp’ers in de zorg groeit explosief en dit zal de komende tijd alleen maar blijven toenemen. Het is vooral daarom heel goed dat het keurmerk er nu is om ook de kwaliteit van de Nederlandse zorg te blijven waarborgen. Want daar is iedereen bij gebaat, zowel de afnemer als de aanbieder van zorg”, beklemtoont Tabak.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.