Artikel
5 feb '15
5 februari '15
3 min

Nederlandse zorg staat weer bovenaan Europese ranglijst

De Nederlandse gezondheidszorg is volgens het jaarlijkse onderzoek van de Europese denktank Health Consumer Powerhouse opnieuw de beste van Europa. Nederland haalde zelfs een record aantal punten in de Euro Health Consumer Index.

Met een score van 898 van de mogelijke 1000 punten haalde Nederland de meeste punten ooit. Het tweede best scorende land was, net als in 2013, Zwitserland met 855 punten, gevolgd door Noorwegen met 851 punten. Nederland liep zelfs uit op de nummer twee. De voorsprong was 43 punten in 2014. In 2013 was dat nog 19 punten.

Succesverhaal

De Nederlandse prestaties verbeteren zich elk jaar sinds de grote hervorming van het zorgverzekeringsstelsel in 2006. De denktank stelt dat elke overheid zich in het Nederlandse succesverhaal zou moeten verdiepen. Aan de basis van het succes liggen onder andere goed management, beperkte politieke inmenging, toegenomen concurrentie en verregaande invloed van consumenten.

Verbeterpunten

Er is volgens de denktank echter ook wat te verbeteren in Nederland. Zo blijft de behandeling van kanker achter bij andere gebieden. Onderzoeksleider Arne Björnberg stelt dat te lange wachtlijsten de overlevingskansen lijken te beïnvloeden. Verder zouden grote verzekeringsmaatschappijen een gezondere levensstijl meer moeten promoten. Dat gebeurt nog niet genoeg.

Groot compliment

Volgens minister Edith Schippers verdient iedereen in de zorg een groot compliment. “De laatste maanden is er enorm veel te doen geweest over het zorgsysteem in Nederland. Het is juist dit systeem, waarin zorgverzekeraars selectief inkopen op kwaliteit en prijs, dat de Nederlandse zorg volgens de Europese patiënten al jaren op rij tot de beste in Europa maakt”, aldus de minister.

Minder zorgkosten

Na het sneuvelen van de nieuwe zorgverzekeringswet eind vorig jaar in de Eerste Kamer bleek dat het kabinet niet van plan was de wet grootschalig aan te passen. De kern van het wetsvoorstel blijft staan. Het gaat om een scherpere tweedeling tussen verzekeringen met een beperkte vrije keuze voor zorgverleners en verzekeringen met meer keuzevrijheid tegen een hogere prijs. Zorgverzekeraars moeten straks meer zeggenschap hebben over de zorgverlener waarvoor een verzekerde kiest. Volgens het kabinet werkt dit efficiënter en zullen de kosten in de zorg dalen. De nieuwe zorgwet moet de schatkist een bezuiniging opleveren van 1 miljard.

Vrije artsenkeuze

Drie dissidente PvdA-senatoren in de Eerste Kamer hadden veel bezwaar tegen het beperken van de vrije artsenkeuze. Het kabinet wil als tegemoetkoming de positie van de patiënten duidelijker vastleggen in de nieuwe wet. Patiënten moeten in alle gevallen binnen hun polis een second opinion kunnen vragen over hun behandeling. Daarnaast blijft specifieke zorg in academische ziekenhuizen toegankelijk voor mensen die deze nodig hebben. De arts bepaalt hierbij wat nodig is en niet de zorgverzekeraar. Verder zal het kabinet duidelijk in de wet opnemen dat zorgverzekeraars niet aan risicoselectie mogen gaan doen.

Algemene maatregel van bestuur

Het is afwachten of de nieuwe wet op deze manier tot stand komt. De drie dissidente PvdA-senatoren hebben zich nergens aan gebonden. Mocht het opnieuw mislopen, dan heeft het kabinet een alternatieve route in gedachten. Het wil dan de afspraken, die het eerder met de zorgsector maakte, regelen in een algemene maatregel van bestuur. Deze hoeft niet door het parlement en dus ook niet door de Eerste Kamer te worden goedgekeurd.

Bron: Z24

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.