Artikel
20 jul '20
20 juli '20
3 min

Nederland bespaart miljarden euro’s bij een dag meer thuiswerken

Een dag per week meer thuiswerken levert de Nederlandse samenleving zomaar miljarden euro’s op. Dat komt onder andere door minder huur voor kantoren, een lagere energierekening voor werkgevers en flink minder reiskosten.

De coronacrisis wekt de verwachting op dat er voorlopig nog wel structureel sprake zal zijn van (frequent) thuiswerken. De Nederlandse beroepsbevolking omvat momenteel zo’n 9 miljoen mensen. De helft van hen kan in principe thuis werken. Gaan deze 4,5 miljoen werkenden dat een dag extra doen vergeleken met de tijd voor de coronacrisis, dan betekent dat een kostenbesparing van 3,9 miljard euro. Zo laat onderzoek van accountant PwC zien.

Minder huur

Van de 3,9 miljard euro is het kostenvoordeel voor werkgevers ruim 1,6 miljard euro. Zij besparen met name door het minder huren van kantoorruimte. Verder hoeven ze minder te besteden aan gas, elektriciteit en catering. De besparing voor werknemers bedraagt 1,1 miljard euro. Hun fors lagere kosten voor woon-werkverkeer overtreffen de hogere energierekening thuis.

Afname wegverkeer

Volgens PwC heeft ook de samenleving voordeel van het extra thuiswerken. Minder forenzen reizen over de weg. Hierdoor vermindert de drukte op de snelwegen. Dit beperkt het aantal files, wat weer leidt tot minder ongelukken. Het afgenomen gebruik van de wegen betekent ook dat de overheid minder hoeft te investeren in de infrastructuur. Het wegdek slijt bijvoorbeeld minder snel. Dit betekent een gemeenschappelijke besparing van ook zo’n 1,1 miljard euro. Daarbij neemt de CO2-uitstoot met 606 kiloton af als Nederlanders een dag meer thuis gaan werken. In 2018 stootte Nederland in totaal zo’n 161 megaton CO2 uit.

Gevolgen voor ziekteverzuim

PwC plaatst ook kanttekeningen bij meer thuiswerken. Deze negatieve effecten zijn volgens het accountantsbureau wel veel moeilijker in cijfers uit te drukken dan de positieve gevolgen. Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van thuiswerken voor ziekteverzuim. Aan de ene kant kan het aantal ziekmeldingen stijgen door de lossere bedrijfscultuur die ontstaat bij vaker thuiswerken. Aan de andere kant kan het ziekteverzuim ook dalen, doordat werknemers zich goed voelen bij de flexibiliteit.

Productiviteit

Eenzelfde dubbel beeld treedt op voor de productiviteit. Uit onderzoeken blijkt niet duidelijk of thuiswerken voor meer productiviteit zorgt of juist minder. Die onduidelijkheid geldt zeker voor werknemers die veel moeten samenwerken voor hun werk.

Digitale infrastructuur

Tenslotte merken de onderzoekers van PwC op dat de kostenbesparing door meer thuiswerken ongelijk is verdeeld. Thuiswerken van werknemers is niet voor iedere sector even gemakkelijk mogelijk. De meeste winst is weggelegd voor grote bedrijven met de juiste digitale infrastructuur om hun werknemers flexibel te laten werken.

Bron: RTL Nieuws

Lieke Jansen
Hoofdredacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.