Artikel
13 mei '13
13 mei '13
3 min

Moet een vrouw voor eigen inkomen zorgen?

Minister Jet Bussemaker (onderwijs, cultuur en wetenschap) vindt dat vrouwen te veel teren op de financiën van hun man. De minister stelt dit in een nota over emancipatie die ze vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister waarschuwt dat slechts 52% van de vrouwen financieel onafhankelijk is. Tevens wil zij er op wijzen dat vrouwen die hun opleiding niet gebruiken om zelf geld te verdienen, zich schuldig moeten voelen. Haar stellingname leidt uiteraard tot sterk uiteenlopende reacties en is zaterdag zelfs trending topic op Twitter geweest.

Financiële afhankelijkheid
Vrouwen zouden er meer over na moeten denken hoe ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, als het moet. Is het niet voor het geval dat hun huwelijk strandt, dan wel voor hun zelfontplooiing of voor het moment dat hun partner werkloos raakt. “Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat, als het inkomen van hun man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen”, zegt de minister in een interview in Trouw. In sommige gevallen leidt dat zelfs tot regelrechte armoede.

Schuldgevoel
In een toelichtend gesprek met Trouw zegt Bussemaker dat het ook aan vrouwen zelf te wijten is dat mannen vaker carrière maken, terwijl de vrouwen thuis blijven met een kleine deeltijdbaan. “Natuurlijk helpt het als kinderopvang goed geregeld is. Maar vrouwen moeten ook af van dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin.” De minister wil vrouwen erop wijzen dat de overheid veel in ze investeert in het middelbaar en hoger onderwijs. Als vrouwen die kennis vervolgens niet gebruiken in een baan, dan zouden ze zich eerder daar schuldig over moeten voelen, betoogt Bussemaker.

Vrouwenemancipatie weer op de agenda
Met haar oproep voor meer economische zelfstandigheid van vrouwen wil Bussemaker het onderwerp vrouwenemancipatie, dat jaren in de vergetelheid was geraakt, weer op de agenda zetten. Zij wil dat partners samen betere afspraken maken over wie op welk moment hoeveel werkt. “Soms wordt het thema emancipatie als niet meer relevant beschouwd”, zegt Bussemaker. Het onderwerp is door haar oproep zeker actueel geworden: het is zaterdag in Nederland zelfs even het meest besproken onderwerp op Twitter.

Uiteenlopende reacties
De oproep van Bussemaker kon ook vanuit de politieke hoek op verschillende reacties rekenen. Zo vindt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf dat Bussemaker zich schuldig maakt aan ouderwetse politiek, waarbij de vrouw van alles en nog wat moet. Ook Oud-ChristenUnie-voorman André Rouvoet vindt dat Bussemaker doorschiet en vrouwen een nieuw schuldgevoel aanpraat. Oud-GroenLinksleider Femke Halsema vindt dat Bussemaker groot gelijk heeft dat ze dit punt aan de kaak stelt: “Veel relaties eindigen in een scheiding en daarna behoren veel gescheiden vrouwen tot de ‘nieuwe armen’ (geen werkervaring of middelen van bestaan): slecht voor hen en hun kinderen”, twittert Halsema.

Bron: PW De Gids, Trouw

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.