Artikel
1 dec '15
1 december '15
3 min

Meer beleid nodig voor mobiel werken

Mobiel werken wordt steeds beter mogelijk. Goed beleid om medewerkers te beschermen ontbreekt echter nog. Zo blijkt uit onderzoek van softwareleverancier Citrix onder 500 mobiele werkers bij Nederlandse organisaties. Peter van Leest van Citrix legde aan PW De Gids uit hoe goed mobiel beleid eruit kan zien.

Nederlandse werkgevers laten hun personeel steeds meer mobiel, oftewel tijd- en plaatsonafhankelijk, werken. Een goed beleid om medewerkers duidelijkheid en bescherming te bieden, ontbreekt echter vaak nog. Volgens Citrix heeft nog geen drie procent van de organisaties een formeel en duidelijk beleid voor mobiel werken (ook wel flexibel werken genoemd). Medewerkers willen dit echter wel.

Weinig volwaardig mobiel beleid

Uit het onderzoek van Citrix blijkt dat 39 procent van de bedrijven mobiel beleid heeft. Slechts drie procent heeft echter een duidelijk volwaardig beleid voor het ondersteunen van mobiel werken van medewerkers. Peter van Leest, Country Manager Benelux bij Citrix: “Terwijl uit ons rapport duidelijk naar voren komt dat medewerkers dat wel verwachten van hun werkgevers. De voordelen van mobiel werken worden over het algemeen erkend. Nu ligt de vraag er dus om de zaken goed te regelen.”

Voorzieningen nodig

Het onderzoek laat verder zien dat ‘mobiele werknemers’ gemiddeld 26 uur per week werken op een andere plaats dan hun vaste werkplek. Goede voorbeelden van beleid om dit te regelen zijn er volgens Van Leest in Frankrijk en bij Volkswagen. Medewerkers worden daar vanuit het management beschermd tegen de verleidingen om buiten kantoortijd te werken. “Dat missen we nog in Nederland. Men richt zich vooral op de mogelijkheden en middelen, maar je moet ook zorgen voor de voorzieningen. Zorg bijvoorbeeld voor een geschikte thuiswerkplek en duidelijke regels over bereikbaar zijn buiten kantooruren.”

Meer aandacht in buurlanden

De helft van de respondenten geeft aan dat hun werkgever geen enkel beleid heeft voor mobiel werken. Van Leest stelt dat er in de ons omringende landen meer over wordt nagedacht. “Volgens Belgische wetgeving moeten bijvoorbeeld bedrijven, die hun medewerkers buiten kantoor laten werken, tien procent van de beloning uitkeren als vergoeding voor het inrichten van een goede thuiswerkplek.” Hoe dan ook is het volgens hem wel verbazend dat zo weinig organisaties hoogwaardig beleid hebben ingevoerd voor mobiel werken. “Die stap moeten we echt gaan maken.”

Goed beleid voor mobiel werken

Mobiel werken zou volgens mobiele werkers verbeterd kunnen worden met beleid dat werk en privé in evenwicht houdt. 68 procent van de medewerkers wil bijvoorbeeld dat hun werkgever hen de toegang tot bedrijfsdata en -apps na werktijd ontzegt. Een goed mobielwerkenbeleid betekent volgens Van Leest niet alleen middelen en mogelijkheden voor mobiel werken, maar ook richtlijnen en handvaten voor medewerkers hoe ze het best met mobiel werken omgaan. “Zoals regels waar de thuiswerkplek aan moet voldoen. Die moet ook gefaciliteerd worden. Stel daar budget tegenover voor de werknemer. Als organisatie moet je niet afwachten tot de Nederlandse overheid met beleid komt. Je moet zelf aan de slag gaan.”

Bronnen: PW De Gids, De Telegraaf

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.