Artikel
13 feb '17
13 februari '17
3 min

De medewerkersbetrokkenheid in Nederland kan veel beter

Een belangrijke succesfactor voor organisaties is de werknemersbetrokkenheid. Columnist Mark Ernst van Management Team benadrukt dat op dit gebied in Nederland nog veel verbeteringen mogelijk zijn. De direct leidinggevende heeft daarbij een sleutelrol.

Ernst vindt dat in West-Europa Nederland een van de landen is die nog veel kan doen om tot meer werknemersbetrokkenheid bij de werkgever te komen. Slechts 9 procent van de werknemers is hier volgens onderzoek van Gallup (State of the Global Workplace, 2013) betrokken. We kunnen daarbij een voorbeeld nemen aan Denemarken, met de hoogste betrokkenheid (21 procent) in West-Europa.

Hoger rendement

Verder noemt Ernst ook Amerikaans onderzoek (van Gallup en Hewitt) waaruit een positieve relatie bleek tussen het rendement van beursgenoteerde bedrijven en de medewerkersbetrokkenheid. Bij bedrijven met 60-70 procent betrokkenheid was het rendement op de aandelen 24,2 procent. Dit was 9,1 procent bij bedrijven met 49-60 procent betrokkenheid. Was de betrokkenheid lager dan 25 procent, dan was er zelfs een negatief aandelenrendement. Ander onderzoek van Gallup onder millennials laat zien dat betrokken medewerkers 26 procent minder snel van baan wisselen als een ander bedrijf met tot 20 procent meer salaris komt.

Meer geluk en kwaliteit

Organisaties met meer betrokken werknemers zorgen voor meer banen. Daarnaast geven betrokken medewerkers zichzelf een hoger cijfer qua gelukbeleving. Verder leveren betrokken werknemers kwalitatief beter werk. Ook hebben organisaties met betrokken werknemers meer en blijere klanten. Het is volgens Ernst zelfs zo dat bedrijven met betrokken medewerkers en betrokken klanten 240 procent betere prestatiegerelateerde bedrijfsresultaten hebben dan bedrijven zonder betrokken werknemers en klanten.

Sabotage

Ernst gaat ook in op de zogeheten ‘actief niet-betrokken medewerkers’. Zij mopperen niet alleen over hun werkgever, ze zullen een organisatie zelfs saboteren als ze daar de gelegenheid toe hebben. Denk aan het beschadigen van productielijnen, het expres verpesten van deals of diefstal. Wel is het aandeel actief niet-betrokkenen in Nederland slechts 11 procent tegenover 24 procent wereldwijd. Gelukkig doen we het op dat punt beter dan gemiddeld.

Essentiële rol direct leidinggevende

De redenen voor de lage betrokkenheid in Nederland zijn volgens Ernst complex. Een belangrijke reden is volgens hem een demotiverend werkklimaat. Wereldwijd ervaart 55 procent van de werknemers zo’n klimaat. Dat is in Nederland hoger, namelijk 68 procent. Bij dat demotiverend werkklimaat speelt de direct leidinggevende een belangrijke en vaak zelfs essentiële rol. Op dat punt is dus vrij simpel veel winst te bereiken.

Meer betrokkenheid in 2017?

De betrokkenheid bij medewerkers in Nederland is onder de maat. Het goede nieuws is dat er dus veel verbetering mogelijk is. Meer klanten, meer omzet, meer werkplezier, meer winst en meer succes tegen minder kosten, minder verloop, minder verzuim en minder frustraties, benadrukt Ernst. Organisaties moeten zich dan wel van het probleem bewust worden. Het zou daarom voor HR een uitstekend voornemen zijn om in 2017 de werknemersbetrokkenheid eens goed onder de loep te nemen.

Bron: Management Team

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.