Artikel
6 jul '23
6 juli '23
2 min

Medewerker die opgesloten zit in baan ook nadelig voor werkgever

Niet meer tevreden zijn in je baan, maar toch niet in staat zijn om stappen te zetten om de baan te verlaten. Dit relatief onbekende fenomeen noemen we ook wel ‘opgesloten zitten’ in de baan. Zo’n 20% van de medewerkers ervaart ontevredenheid in een baan en zet tegelijkertijd geen stappen om uit die situatie te komen. Dit omdat ze denken dat er weinig andere baankansen zijn.

Opgesloten zitten in een baan komt regelmatig voor en heeft niet alleen negatieve effecten voor de medewerker die het betreft. Ook de organisatie ondervindt er nadelen van. Merel Feenstra deed promotieonderzoek naar dit onderwerp komt met een aantal aanbevelingen voor de praktijk.

Volgens Feenstra komt het gevoel van ‘vastzitten’ in een baan door twee dingen. Ten eerste, iemand is niet blij met het werk. Misschien door onvoldoende waardering of uitdaging, of misschien zijn er problemen met de leidinggevende of de sfeer op het werk. Ten tweede wordt gedacht dat er geen betere baan te vinden is. Dit kan komen door de goede arbeidsvoorwaarden, of een ongunstige vertrekregeling. Andere factoren zoals opleiding, leeftijd, werkuren, of gewoon het gebrek aan moed om een nieuwe baan te zoeken kunnen ook meespelen.

Als iemand het gevoel heeft vast te zitten in een baan, kan dit leiden tot allerlei negatieve gevoelens. Sommigen voelen zich alleen wat gefrustreerd of boos over deze situatie waarin ze zich bevinden. Anderen ervaren stress, uitputting, depressieve klachten of zelfs een burn-out. Het is niet makkelijk om hierover te praten, vooral niet met je leidinggevende of collega’s.

Feenstra zegt dat er dingen zijn die werkgevers en HR-managers kunnen doen om dit te voorkomen. Een enquête kan laten zien hoeveel medewerkers zich opgesloten voelen en waar dit het meest voorkomt. Het is ook belangrijk om meer bewustzijn en openheid te creëren. Mensen moeten weten dat dit soort situaties serieuze fysieke en mentale problemen kunnen veroorzaken. Het geven van voorlichting kan helpen om dit proces minder lang en intens te maken. Ook kunnen praktische zaken, zoals het regelen van een goede vertrekregeling, helpen.

Lees hier het volledige onderzoek dat werd gepubliceerd door Tijdschrift voor HRM.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.5 / 2. Aantal stemmen 4

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.