Kun je als werkgever deelname aan een team-activiteit verplichten? Dat hangt van verschillende factoren af, zoals de aard van de activiteit of de timing ervan. Welke rechten hebben medewerkers en wat zijn mogelijke risico’s voor de werkgever? In dit artikel vind je een aantal richtlijnen die meespelen.
Het is belangrijk dat je als werkgever met de volgende zaken rekening houdt bij een team-activiteit voor medewerkers:
Aard van de team-activiteit: als de team-activiteit gerelateerd is aan werk, zoals een strategiebespreking of een teambuildingactiviteit die bijdraagt aan de professionele ontwikkeling, dan heeft een werkgever de mogelijkheid om deelname te verplichten. Het is dan immers redelijk om te verwachten dat medewerkers aanwezig zijn bij activiteiten, omdat die direct bijdragen aan de professionele ontwikkeling en de bedrijfsdoelstellingen.
Werktijd: een cruciale factor bij het overwegen van de verplichte deelname aan een teamuitje is of het evenement plaatsvindt tijdens reguliere werktijd. Als het uitje tijdens reguliere werktijd plaatsvindt, is het doorgaans makkelijker voor een werkgever om deelname te verplichten. Het teamuitje wordt dan gezien als een verlengstuk van het werk.
Vrijwilligheid: als het uitje plaatsvindt buiten reguliere werktijden en puur voor de gezelligheid is georganiseerd, dan wordt de vrijwilligheid van deelname belangrijker. In dergelijke gevallen hebben medewerkers het recht om te beslissen of ze deelnemen of niet.
Individuele omstandigheden: soms kunnen individuele omstandigheden zoals gezondheidsproblemen, geloofsovertuigingen of familieverplichtingen een rol spelen bij de vraag of iemand kan deelnemen aan een team-activiteit.
Impact op de werkomgeving: verplichte deelname kan in sommige gevallen een negatief effect hebben op de werksfeer. Medewerkers die zich verplicht voelen om deel te nemen, kunnen minder enthousiast of betrokken zijn, wat de beoogde positieve impact van de team-activiteit ondermijnt.
Voer een open gesprek: Het is belangrijk dat werkgevers rekening houden met de behoeften en wensen van hun medewerkers. In veel gevallen is het raadzaam om een open gesprek te voeren en te proberen een oplossing te vinden die voor alle partijen aanvaardbaar is.
Wees je bewust van mogelijke werkgeversaansprakelijkheid: teamuitjes vormen een populaire manier om de teamcohesie te bevorderen en de medewerkersbetrokkenheid te vergroten. Zij brengen niet zelden risico’s met zich mee. Mocht een medewerker schade oplopen tijdens of vlak na een team-activiteit, dan kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor deze schade. Hierbij geldt de voorwaarde dat de schade is opgelopen in het kader van de uitvoering van de werkzaamheden. In veel gevallen is dit het geval als de deelname aan de team-activiteit verplicht was.
Deel jouw visie op thema’s als werkgeluk, werkdruk en leiderschap. Het invullen van de vragenlijst kost maximaal 8 minuten van je tijd. Vul je de vragenlijst in voor donderdag 10 oktober, dan maak je kans op één van de 20 Bol.com cadeaubonnen t.w.v. € 20,-.
Om de werkgeversaansprakelijkheid te beperken en de veiligheid van medewerkers te waarborgen tijdens team-activiteiten zoals avontuurlijk sporten, is het raadzaam om professionele instructeurs of gidsen in te schakelen. Daarnaast kan het afsluiten van de juiste verzekeringen waaronder een aansprakelijkheidsverzekering werkgevers beschermen tegen mogelijke financiële gevolgen van (letsel)schadeclaims.
Het verplichten van team-activiteiten is een kwestie die zorgvuldige overweging vereist. Werkgevers dienen zorgvuldig af te wegen of de aard van het evenement en de omstandigheden rechtvaardigen dat deelname verplicht wordt gesteld. Bovendien is het van groot belang dat medewerkers de ruimte krijgen om zelf te beslissen over hun deelname aan sociale activiteiten buiten het werk. Verder is het zaak dat werkgevers zich bewust zijn van eventuele werkgeversaansprakelijkheid en maatregelen nemen om de veiligheid van medewerkers tijdens avontuurlijke team-activiteiten te waarborgen.
In dit artikel gaat Leffert Snackers, jurist arbeidsrecht van het HRM kennissysteem RAP bij IJK in op de vraag of je deelname aan een team-activiteit verplicht kan stellen. Wil je meer weten, kijk dan op de website van RAP. Heb je een vraag voor Leffert of zijn collega’s? Neem dan per e-mail contact op met de Helpdesk HRM. Bellen mag ook via 0492 – 50 66 66.