Artikel
13 mrt '15
13 maart '15
2 min

Maatregelen mbo-opleidingen moeten vakmanschap in de spotlight zetten

Mbo-scholen moeten zich beter kunnen profileren met kleine, unieke opleidingen voor bijvoorbeeld pianotechnicus, prothesemaker, schoenhersteller of restauratiemedewerker. Dat staat in een brief van minister Bussemaker van Onderwijs aan de Tweede Kamer.

De baankansen van specialistische beroepen zijn vaak goed. Krimp, vergrijzing en onbekendheid met deze beroepen leiden echter tot minder medewerkers en studenten aan de opleidingen. Daarom neemt minister Bussemaker maatregelen. Deze houden in dat er meer geld komt voor specialistische opleidingen en dat mbo-scholen zich exclusiever kunnen onderscheiden door het aanbieden van een bepaalde vakopleiding. Verder komt de minister met een slot op de deur dat zorgt dat de specialistische opleidingen nooit helemaal verdwijnen zolang er vraag naar is vanuit de arbeidsmarkt.

Kwetsbaar

Ambachtelijke opleidingen zijn vaak financieel kwetsbaar vanwege de kleine studentenaantallen. Vanaf 2015 reserveert het ministerie structureel 75 miljoen euro voor technische en andere kostbare mbo-opleidingen, waaronder kleine unieke opleidingen. Scholen krijgen ook meer mogelijkheden om met nieuwe innovatieve opleidingen te komen of met andere scholen samen onderwijs aan te bieden.

Studenten van de opleiding hoefsmid kunnen bijvoorbeeld vakken volgen met studenten van andere opleidingen zoals ‘paardensport’ en ‘paardenhouderij’. Verder maakt de nieuwe OV-kaart voor mbo-studenten onder de 18 jaar het beter mogelijk voor jongeren om een specialistische opleiding te volgen die wat verder weg is. Een speciale licentie moet mbo-scholen met een unieke vakopleiding beschermen tegen onnodige concurrentie.

Onmisbare schakel

Volgens minister Bussemaker vormen specialistische vakmensen een onmisbare schakel in de Nederlandse economie en samenleving. “Zij hebben zeer specialistische, vaak unieke vaardigheden en kennis. Denk aan een orthopedisch technicus die aangepaste schoenen maakt voor mensen met een lichamelijke handicap. Of een pianotechnicus die de bijzondere kennis en handigheid heeft om een piano te kunnen stemmen. Jongeren die kiezen voor een specialistische beroepsopleiding hebben daarmee goud in handen. De samenleving zit om hen te springen. We moeten dat echte vakmanschap meer in de spotlights zetten.”

Ambachtelijk werk

Binnen de economie zijn er veel ambachtelijke terreinen zoals de bouw, reparatie, voeding, gezondheid, creatieve industrie, IT en uiterlijke verzorging. Er zijn 774.000 ambachtslieden en 285.000 ambachtsbedrijven met een totale jaaromzet van 110 miljard euro. Ruim een procent van de mbo-studenten doet een opleiding die hen voorbereidt op een kleinschalig, ambachtelijk beroep.

Bron: Rijksoverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.