Artikel
14 feb '20
14 februari '20
3 min

Help, mijn collega is mijn Valentijn!

Valentijn is uitgegroeid tot het symbool van de anonieme liefde. En waar zijn nu meer anonieme liefdes dan op de werkvloer? Het uiten van liefde is voor veel mensen een spannend moment. Zeker als het een collega is. Op het werk bestaat namelijk niet alleen de angst dat jouw liefde niet beantwoord wordt, maar ook de angst dat de werkgever hier problemen mee heeft. Is Valentijn het juiste moment om jouw liefde aan een collega te bekennen? Vijf tips hoe hiermee om te gaan.

De liefde bekennen aan een collega

Werk en privé lopen steeds meer in elkaar over. Sporten, lunchen, vergaderen, een hapje eten en borrelen. Dit doen we regelmatig met collega’s. Je leert je collega’s op een andere manier kennen en de kans dat je op één van hen valt neemt toe. Vijf tips hoe hiermee om te gaan op deze dag van de liefde:

  1. Een gouden regel voor het hebben van een relatie op de werkvloer is openbare vertoningen van affectie zo veel mogelijk te vermijden. Dus geen geknuffel of gekus op de werkvloer en met Valentijn geen grote chocoladeharten, bossen bloemen of grote knuffelberen.
  2. Als je jouw collega met Valentijn wil verrassen, doe dit dan op zijn of haar privéadres. Dat geeft geen ongemakkelijke situaties met collega’s en het is wél zo persoonlijk.
  3. Het gevaar van werkromances is natuurlijk dat het je carrière kan schaden. Niet alle organisaties zitten te wachten op werknemers die een relatie hebben met een collega. Mocht Valentijn een succes zijn en leiden tot een heuse relatie, vertel dit dan zo snel mogelijk op het werk. Spreek met elkaar af hoe je het vertelt en vertel het eerst aan je manager.
  4. Een werkgever kan werknemer(s) niet ontslaan vanwege een relatie op de werkvloer. Artikel 12 van de Grondwet en artikel 8 EVRM (Europees Verdrag Rechten van de Mens) garanderen zelfs het recht op privacy, waaronder de vrije partnerkeus. Alleen wanneer een relatie problemen veroorzaakt op de werkvloer of als er sprake is van een relatie tussen een leidinggevende met zijn of haar ondergeschikte kan dit leiden tot een gesprek.
  5. Je liefde wordt beantwoord, je werkgever accepteert jullie relatie en jullie collega’s zijn blij voor jullie. Super! Maar onthoud: een relatie op de werkvloer kan knap lastig zijn. Maak daarom goede afspraken over hoe je met elkaar omgaat om te voorkomen dat jullie relatie of het werk/de samenwerking eronder lijdt.

Relaties op de werkvloer

Om je gerust te stellen: relaties op de werkvloer komen veel voor. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er 296 duizend werknemers, 148 duizend stellen, zijn van wie de partner in hetzelfde bedrijf werkt. In totaal is dit 4% van werkend Nederland. In de landbouw en financiële dienstverlening komen relatief gezien de meeste relaties tussen werknemers bij hetzelfde bedrijf voor (meer dan 6%). In de publieke sector komt het in de overheid het meeste voor (5,5%), gevolgd door cultuur (4,5%), onderwijs (4,3%) en tot slot zorg en welzijn (2,8%). Fijne Valentijn!

Pieter Philippart
Marketingadviseur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.