Artikel
26 okt '16
26 oktober '16
3 min

Kunst en cultuur zorgen voor gezonde medewerkers

Organisaties kunnen hun medewerkers ook naar een museum sturen in plaats van naar de sportschool als ze hun vitaliteit willen bevorderen. Uit onderzoek blijkt een positief verband tussen cultuurbezoek en vitaliteit, optimisme en gezondheid. Zo schrijft PW De Gids in samenwerking met Bedrijfs Cultureel Abonnement (BCA).

Esther Jousma, directeur BCA benadrukt dat het aanbieden van sport- en fitnessfaciliteiten een goede zaak is. De positieve invloed van fysieke beweging op lichaam, cognitie en emotie is volgens haar inmiddels overduidelijk gedocumenteerd. “Maar lang niet iedereen voelt zich geroepen om de sportschool of een sportclub te bezoeken. En voor oudere medewerkers kan intensief sporten een uitdaging zijn”, aldus Jousma.

Relatie cultuur en vitaliteit

Jousma stelt dat cultuurbezoek ook een beproefde manier is om de vitaliteit van medewerkers te verhogen. “In een Noors onderzoek bleek podiumkunst bijvoorbeeld een positieve bijdrage te leveren aan het verminderen van angst en depressieve klachten. Die positieve uitwerking bleek zelfs sterker te zijn dan die van sporten. Onderzoekers in de Verenigde Staten, Engeland en Schotland vonden overeenkomstige resultaten. Uit de Swedish Longitudinal Occupational Survey of Health bleek dat medewerkers die via een cultureel programma theater, concert of museum bezochten, zich gemiddeld beter en optimistischer voelden dan andere medewerkers.”

Goed voor managementstijl

Bij managers kan de deelname aan culturele activiteiten leiden tot een positief effect op hun managementstijl. Jousma: “In 2013 kreeg bijvoorbeeld de helft van een groep Zweedse managers een cultureel programma aangeboden. De andere helft volgde een programma dat was gericht op het vergroten van hun psychosociale vaardigheden. De medewerkers van de managers die het culturele programma volgden, waren aan het einde van het onderzoek het meest vitaal – waarschijnlijk omdat ze meer vertrouwen en aandacht kregen van hun leidinggevenden.”

Vier redenen voor positief effect

Wetenschappers onderkennen volgens Jousma vier factoren voor het positieve effect van cultuurbezoek. Een eerste is dat een schouwburg, concertzaal, bioscoop en museum een neutrale omgeving bieden, waar de bezoekers even weg zijn van alle beslommeringen op hun werk. “Dat geeft rust en ontspanning.” Verder nodigt cultuur uit tot sociaal contact. “Mensen genieten er doorgaans van in het gezelschap van een partner of vrienden. Ook dat vermindert stress.”

Een derde factor is het vaak speelse karakter van kunst. Jousma: “Of het nu gaat om muziek, dans of cabaret; kunst speelt met de verwachtingspatronen in de hersenen. Dat stimuleert de hersencellen en verdrijft angst en stress.” Tot slot vraagt kunst om gerichte aandacht en fascinatie. “Een concert of bijvoorbeeld een bezoek aan een museum roepen gerichte aandacht op. Dat verdringt onvrijwillige aandacht: de aandacht voor allerlei beslommeringen in onze stressvolle leef- en werkomgeving. Zo krijgen overbelaste hersenen de gelegenheid om op adem te komen. Cultuurbezoek is dus een welkome en inspirerende ‘vluchthaven’ voor onze hersenen”, legt Jousma uit.

Duurzame inzetbaarheid

Hoe meer iemand cultuur bezoekt, hoe groter het effect. Ook een paar cultuurbezoeken per jaar laten al een verbetering van de vitaliteit van mensen zien. Naast de sportschool kunnen kunst en cultuur dus ook goed zijn voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Bron: PW De Gids

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.