Artikel
16 feb '15
16 februari '15
2 min

Wat is een fijn werkklimaat?

Nu het kwik de afgelopen tijd regelmatig onder het vriespunt daalt, wordt de discussie over het klimaat op de werkplek weer opgeladen. De één heeft het snel te warm, de ander te koud. Ondanks dat moet er vaak met meerdere in een kantoor gewerkt worden, een aangenaam klimaat is daarom erg belangrijk. Maar hoe kan er het beste worden omgegaan met het klimaat op de werkvloer en is er ook een bepaalde wet die hierover iets heeft vastgelegd?

De Arbowet

In de Arbowetgeving wordt niet gesproken over warmte of temperatuur, maar over ’thermische behaaglijkheid’. In de wet zijn geen eisen gesteld ten aanzien van het thermisch binnenklimaat op de werkplek. Er wordt wel een algemeen kader geboden dat moet stimuleren tot optimalisering van o.a. ook het thermisch binnenklimaat. In artikel 3 van de Arbowet wordt gesteld dat een werkgever er in het algemeen (dus ook als het om binnenklimaat gaat) naar moet streven de arbeidsomstandigheden zo goed mogelijk te maken. Het klimaat mag geen gezondheidsschade toebrengen.

Wat is een fijn werkklimaat?

De NEN (Nederlandse Norm) voorschriften wijzen op een temperatuur tussen de 20 en 24°C als ‘optimaal’. Raadzaam is om deze temperatuur aan te houden. Ventilatie op de werkplek is ook van belang, frisse lucht zorgt namelijk voor een comfortabel gevoel. Het hoger draaien van de verwarming is niet altijd de oplossing, hierdoor kan de luchtvochtigheid dalen wat vervolgens hoofdpijn bij de medewerkers kan bezorgen. Als de luchtvochtigheid op pijl is, verbetert dit niet alleen de lucht maar ook het werkklimaat.

Hulpmiddelen

Een goed alternatief om het klimaat in kantoor te verbeteren zijn hulpmiddelen op individueel niveau. Er is een USB-toetsenbord dat geschikt is voor mensen die last hebben van koude handen en voor mensen met warme zweethanden. Het toetsenbord is voorzien van drie ventilatortjes waar warme of juist koele lucht uit komt. Daarnaast heeft het een wieltje aan de zijkant waarmee de sterkte van de luchtstroom ingesteld kan worden.

Naast een USB-toetsenbord is er een “Warming Mouse” te koop. Deze muis heeft een ingebouwd verwarmingselement, zodat in ieder geval de handen opgewarmd kunnen worden. Via een afstandsbediening in het snoer kan de verwarming ook nog op twee standen worden gezet.

Bron: Euronorm 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.