Artikel
7 mei '19
7 mei '19
3 min

Kies jij bewust voor focus?

Je hebt een lange to-do list, maar aan het einde van de werkdag heb je lang niet alles gedaan wat op je lijstje stond. Een whatsappje, e-mail of belletje, we staan 24 uur per dag en 7 dagen per week aan. Maar altijd bereikbaar zijn, is dat wat we willen? En kunnen we überhaupt productief zijn als we drie taken tegelijk doen en ook nog gestoord worden? Eigenlijk weet je het antwoord al: dat is onmogelijk. De werkelijke sleutel tot succes? Wat mij betreft focus.

Waarom focus?

Focus betekent letterlijk scherpstellen. Het vermogen om je aandacht en gedachten te richten op één taak. Wanneer je gefocust te werk gaat, kan dat veel opleveren. Denk aan betere resultaten, meer vrije tijd en een voldaan gevoel. “Maar vrouwen kunnen toch gewoon multitasken?” Helaas, nieuw onderzoek wijst uit dat ook vrouwen alleen productief zijn als ze op één taak tegelijk focussen.

Belemmeringen

Het fenomeen focus gaat hand-in-hand met bedreigingen. Nee, geen tijgers die op de loer liggen, maar wel appjes, e-mails en collega’s aan je bureau. En dan heb je ook nog je gedachten die alle kanten op vliegen; van wat je vanavond gaat eten tot het cadeautje dat je voor je moeder moet kopen. Uit onderzoek blijkt dat het 25 minuten duurt, voordat je weer 100% gefocust bent na afleiding. En waarschijnlijk heb je op de 8e focus-minuut alweer de volgende afleiding te pakken. Hoe zorgen we er in deze tijd voor dat we ons richten op wat op dat moment écht belangrijk voor ons is?

Privé focus

Ik zou het graag breder trekken dan alleen werk. Want betrap jij je ook wel eens op het checken van appjes op je mobiel tijdens een etentje? Of dat je tijdens het tv kijken door je Instagram-tijdlijn scrolt? Ook hier is focus van toegevoegde waarde om heel bewust met één activiteit bezig te zijn. Mindfulness klinkt misschien zweverig, maar de kern wordt wel geraakt in het feit dat we geconcentreerd bezig zijn met één ding.

Flight mode

Wat belangrijk is, is dat we kiezen voor wat we negeren. Zet je mobiel eens een uur op vliegtuigmodus en gebruik je zintuigen en aandacht om ergens écht aanwezig te zijn. Ben je daarnaast bewust van je gedrag. Pak jij elke 5 minuten je mobiel op zonder dat hij piept of trilt? Het is dan een gewoonte geworden in plaats van een reactie op iets. Kies bewust wanneer jij je mobiel (of e-mails) bekijkt door bijvoorbeeld meldingen uit te zetten en op vaste momenten wél bereikbaar te zijn. Jij bent in charge. Stay focused!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.