Artikel
20 aug '18
20 augustus '18
3 min

Kennisfestival: Energie als voorspeller van geluk

Energie is een belangrijke voorspeller van werkgeluk. Energieke mensen staan niet alleen positiever in het leven, maar presteren ook aantoonbaar beter. Om te achterhalen waar werkend Nederland haar energie vandaan haalt, doet Energyfinder hier al vijf achtereenvolgende jaren onder 5000 werkenden onderzoek naar. Dit jaar presenteren ze dit tijdens Het Grootste Kennisfestival van Zuid-Nederland (en je kunt erbij zijn!).

Op 13 september aanstaande presenteren Hans van der Loo en Patrick Davidson de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar de energie van werknemers in Nederland op ‘Het Grootste Kennisfestival van Zuid-Nederland’. Het onderzoek dat voor het vijfde achtereenvolgende jaar wordt gehouden, is verricht onder ruim 5000 werknemers en geeft daarmee een representatief beeld hoe medewerkers, stafleden en managers momenteel in hun vel zitten.

Waar gaat het bij dit onderzoek naar energie om? Niet zozeer om te weten of werknemers tevreden zijn, want dat zegt niet zoveel. Tevredenheid is vaak een minimumeis die weinig meer zegt dan dat de realiteit overeenkomt met de aanvankelijke verwachtingen. Het gaat ook niet alleen om bevlogenheid: dat is weliswaar belangrijk, maar het is slechts een dimensie van energie. Andere dimensies zijn de aandacht die men heeft voor ontwikkelingen in de omgeving, het leervermogen, de mate waarin men in staat is om te focussen op doelen, de manier van samenwerking. Kortom, het gaat om een scala van mentale, emotionele én sociale elementen. Waarom energie belangrijk is? Omdat energie de beste voorspeller van geluk en prestaties is. Energieke mensen staan niet alleen positiever in het leven, maar presteren ook aantoonbaar beter.

De resultaten van het onderzoek kunnen we hier natuurlijk niet verklappen – die worden pas bekend gemaakt tijdens het Kennisfestival – maar een paar vragen en veronderstellingen willen we wel alvast meegeven. Een veronderstelling is dat de economische groei van het moment positief doorwerkt in de energie van werknemers. Na jaren van crisis draait de economie momenteel weer op volle toeren. Er is werk in overvloed en er wordt van alle kanten aan werknemers getrokken. Dat heeft ongetwijfeld positieve gevolgen op de manier waarop werknemers in hun vel zitten en aan de slag gaan. Of toch niet? Kan het misschien ook zo zijn dat de toegenomen druk om te presteren voor een negatievere werkbeleving zorgt? Hoe uit zich dat in verschillende sectoren? Wat betekent dit voor de werkpraktijk van alledag? En hoe kun je daar verandering in brengen?

Stuk voor stuk vragen die tijdens het Kennisfestival op donderdag 13 september worden beantwoord. Ook krijg je de mogelijkheid om met de onderzoekers in gesprek gaan. Of een speciaal aan het thema energie gewijde podcast bij te wonen. Ook kun je de meest energieke leraar van Nederland aan het werk zien. En misschien win je wel een van de mooie prijzen (gratis workshop, boeken) die op het festival worden uitgereikt.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.