Artikel
23 mei '17
23 mei '17
3 min

Het juiste vak uitoefenen in een organisatie die bij je past

Als HRM-professional bij Heliomare is Astrid Vermaseren duidelijk over wat mensen gelukkig maakt in hun werk. Werkinhoud en werkcultuur beïnvloeden in haar ogen voor een groot deel je werkgeluk. Maar ook de collega’s om je heen zijn van onschatbare waarde. We horen Astrid enthousiast haar ideeën rondom (werk)geluk uit de doeken doen.

Op de vraag ‘Wat maakt je gelukkig in je werk?’ heeft Astrid direct haar antwoord klaar. “Het juiste vak dat bij je past uitoefenen is heel bepalend.” Het interessante van HRM vindt Astrid dat je te maken hebt met mensen. “Medewerkers bepalen mede hoe succesvol een organisatie is. Een organisatie, zeker in zorg & welzijn, kan niet bestaan zonder gemotiveerde en tevreden medewerkers. HRM heeft daar een grote rol in.” In de eerste plaats vindt ze dat alle basis HRM-aspecten gewoon goed geregeld moeten zijn. Dan kan HRM vervolgens de kans aangrijpen om dat beetje extra te bieden en de motivatie en tevredenheid van de medewerkers naar een hoger niveau te tillen. Het werkgeverschap en de menselijke kant zijn dan optimaal in balans, een win-win situatie voor de organisatie én de medewerkers.

Astrid kan heel gelukkig worden van deze spannende uitdaging. Uiteraard doen zich in haar dagelijkse werkzaamheden ook lastige situaties voor. Datzelfde ideaalplaatje is namelijk meteen ook de keerzijde. “Lukt het niet om die balans te bereiken, dan staat dat het werkgeluk soms in de weg.”

Fijne collega’s en passen in de organisatiecultuur

Verder vindt Astrid werkgeluk sterk afhankelijk van de collega’s waarmee je samenwerkt en of je goed in het team en bij de organisatiecultuur past. Collega’s zijn toch de mensen waar je dagelijks mee van doen hebt. “Niet alleen directe collega’s beïnvloeden je werkgeluk, maar ook de manager. In eerste instantie natuurlijk je eigen leidinggevende, maar ook andere managers in de organisatie waar je als HRM functioneel mee te maken hebt.” Als je het gevoel hebt dat je niet gesteund wordt in je aanpak, dan heeft dit invloed op je werkgeluk. Ook de mate waarin medewerkers flexibel hun uren kunnen bepalen vindt Astrid van belang. Het is heel prettig wanneer de werk-privébalans gunstig geregeld is. Eigenlijk is het vooral de samenhang van dit alles dat bepaalt of het allemaal op z’n plek valt.

Resultaatgerichtheid voor meer werkgeluk

Werken in de publieke sector voelt goed voor Astrid. “Ik ben sociaal ingesteld en dit past in de sector zorg & welzijn.” Soms mist ze echter de resultaatgerichtheid van het bedrijfsleven. “In de publieke sector ervaar ik soms dat er in een overleg heel veel besproken is, maar het niet echt concreet wordt.” Ze mist soms de efficiency of de kostenbewuste denkwijze die de private sector meer kenmerkt. Natuurlijk zijn er al veel positieve ontwikkelingen gaande op dat vlak, maar er is wat haar betreft nog een slag te maken. Als afsluiting pikken we nog een mooi motto van Astrid mee: “Iedereen werkt op zijn eigen manier. Verwonder je over het verschil in inzicht met collega’s, dan gaat het je niet irriteren.”

Meer lezen? Het volledige artikel staat in de publicatie Werkgeluk van Driessen HRM. Deze is kosteloos aan te vragen voor leidinggevenden en HRM’ers in de publieke sector via www.werkgeluk.nl.

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.