Podcast
18 jun '21
18 juni '21

Inzicht in stress geeft uitzendkrachten controle over hun energieniveau

In deze podcast aflevering over duurzame inzetbaarheid en vitaliteit spreekt Ellen van Dieren met Judith Lemmers van Lesstress en Sandra Berenpas van Doorzaam. Zij hebben samen in een pilottraject van zes weken de stress- en energieniveaus van uitzendkrachten bijgehouden. Dat leverde bijzondere resultaten en gegevens op.

Judith Lemmers is managing partner van Lesstress. Dit bureau begeleidt werknemers en werkgevers in het omgaan met stress. Volgens haar roept stress ten onrechte alleen negatieve associaties op. “Langdurige blootstelling aan stress zonder voldoende herstel is ongezond. Kortdurende stress met tijdelijke druk zorgt echter dat je beter presteert. Als we stress omarmen en positief zien, kunnen we er anders mee omgaan. Daarnaast is het belangrijk te kijken wanneer de stress te lang duurt en hoe je voldoende kunt herstellen. Bij een continu hoog stressniveau pleeg je roofbouw op jezelf.”

Duurzame inzetbaarheid

Doorzaam heeft als ontwikkelingsfonds van de uitzendbranche als doel het stimuleren van de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. Samen met Lesstress kwam Doorzaam tot het idee van een pilottraject om de stress en energie van uitzendkrachten te meten en hen daar anders mee te laten omgaan. Het ging om vijftien uitzendkrachten van verschillende uitzendbureaus. Ze kregen een app om hun gegevens bij te houden. “Tijdens het pilottraject onderzochten we hoe de deelnemers aan het begin en einde van het traject van zes weken naar hun stress keken en wat hun energieniveau was”, vertelt Sandra Berenpas, consultant bij Doorzaam. Lemmers: “We keken naar vijf pijlers: slaap, ademhaling, voeding, beweging en mindset.”

Energieniveau meten

Om hun energieniveau te bepalen, maten de deelnemers minimaal een keer per dag hun hartslagvariabiliteit (de tijd tussen elke hartslag), ademhaling en hartslagen per minuut. “Het is een wetenschappelijke methode uit de topsport, die is vertaald naar het bedrijfsleven. Deelnemers krijgen op basis van de meting inzicht in hun dagelijkse energieniveau. Een coach begeleidt de deelnemers door samen met de deelnemer te kijken naar de in de app vastgelegde uitslagen. Vanuit de vijf pijlers bespreekt de coach met de deelnemer met welke aanpassingen in de leefstijl de deelnemer zijn of haar energieniveau kan verhogen. Dit inzicht laat een kwartje vallen, namelijk dat mensen zelf aan knoppen kunnen draaien om hun energie te verhogen”, legt Lemmers uit.

Positief traject

Berenpas is zeer tevreden over het traject. “Per dag was één meting van 6 minuten nodig en volgden de deelnemers een e-learning die dagelijks 10 minuten tijd vroeg. Soms maten uitzendkrachten uit zichzelf echter meerdere keren per dag. Ze waren vooraf misschien sceptisch, maar aan het einde was iedereen enthousiast. Het pakte nog beter uit dan we hadden gehoopt.”

Significante toename

Volgens Lemmers bleken de goede resultaten uit een significante toename van het gemiddelde energieniveau met bijna 30 procent in zes weken tijd. “Dan zit iemand echt heel anders in zijn vel. Daarnaast hadden de deelnemers ook zelf duidelijk het gevoel stappen te hebben gezet. Dat kwam naar voren in de cijfers die ze gaven aan de vijf pijlers. Slaap scoorde bijvoorbeeld aan het begin gemiddeld een 6 en aan het einde een 7,7. Voor ademhaling was het verschil nog groter met 5,4 aan het begin en een 7,6 aan het einde.”

Aandacht voor uitzendkrachten

Op het traject werd positief gereageerd door uitzendorganisaties. “We weten nog niet hoe inleners erover denken”, vertelt Berenpas. “Het gaat er dan om of de uitzendkrachten zich op de werkvloer ook anders hebben gedragen.” Bij het traject hoort een soort APK. Berenpas: “Na drie en zes maanden hebben we weer contact met de uitzendkrachten. Het is interessant om te zien hoe de effecten zich verduurzamen. We gaan nog een project draaien met vijftien uitzendkrachten om een breder beeld te krijgen en te kijken wat de effecten zijn op de werkvloer.” Lemmers vindt het traject een supermooie pilot voor uitzendkrachten. “Dat is een doelgroep die niet altijd deze aandacht krijgt en het zeker wel verdient.”

De podcast aflevering van Lesstress en Doorzaam en de andere afleveringen die Ellen van Dieren maakt vind je terug op www.ellenvandieren.nl/podcast. 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.