Artikel
23 aug '22
23 augustus '22
5 min

“Ik ga nu met plezier naar het werk”

Werktijden die niet te combineren zijn met (schoolgaande) kinderen, een functie waarbij je net niet aan alle (opleidings)eisen voldoet of een groot gat op je cv. Als alleenstaande ouder kan het lastig zijn een baan te vinden. Terwijl deze vaders en moeders talenten hebben én graag aan de slag gaan. Dat moet toch anders kunnen? Vanuit de Driessen Foundation werd onlangs het project ‘Sterk aan het Werk’ gelanceerd. De eerste pilot draait nu bij Driessen Groep.

“Sinds ik 15 jaar geleden moeder ben geworden, heb ik nooit met veel plezier gewerkt. Het was niet makkelijk het alleenstaande moederschap te combineren met een baan. Bovendien waren het vaak baantjes waar ik eigenlijk helemaal niet blij van werd. Ik had het idee: er moet toch meer zijn dan dit?”

Aan het woord is Nora Leipzig. Zij is 1 van de deelnemers aan het project Sterk aan het Werk bij Driessen Groep. De afgelopen jaren zat ze in de bijstand. Via dit project mag ze 8 maanden lang ‘proefdraaien’ bij de bedrijven van de HRM-dienstverlener. Daarnaast krijgt ze tweewekelijks – met de andere deelnemers – training, waarin de ontwikkeling van haar talenten en persoonlijke ontwikkeling centraal staan.

Persoonlijke ontwikkeling

“Ik heb me in al die jaren op verschillende vlakken ontwikkeld”, vertelt ze. “Ik heb heel veel gelezen over persoonlijke groei. Die kennis wil ik graag overbrengen, ik wil andere vrouwen inspireren. Daarom droom ik ook van mijn eigen bedrijf.” Nora heeft een blog opgezet over haar inzichten. “Ook heb ik geschreven voor een lokale krant, kan ik vormgeven en vind ik fotografie leuk.”

Je zou zeggen… alle vaardigheden in huis om bijvoorbeeld op een communicatieafdeling aan de slag te gaan, toch? Maar zo simpel blijkt het niet. Fleur Loonen is jobcoach bij uitzendbureau Driessen en ze begeleidt Nora en andere moeders tijdens dit traject. “Tijdens het eerste gesprek met Nora dacht ik: hoe kan het dat zo’n talentvolle vrouw geen baan heeft? Maar als je er wat langer over nadenkt, begrijp je dat haar cv onderaan de stapel verdwijnt. Ze voldoet nét niet aan de vinkjes. Maar als je met haar praat, zie je meteen wat voor power ze heeft. Ze is creatief en gedreven.”

Om te voorkomen dat dit soort talent niet gezien wordt, is Driessen Groep gestart met Sterk aan het Werk. “Het vraagt een andere manier van kijken”, vertelt Fleur. “Ook binnen onze organisatie waren we gewend om naar cv’s en sollicitatiebrieven te kijken en met een vastomlijnde functie te werken. Dat moeten we nu loslaten. Wij zijn in gesprek gegaan met verschillende afdelingen en hebben gekeken welke opgaves daar nog lagen. Vervolgens keken we of de deelnemers daar iets in konden betekenen.”

Hoewel iedereen binnen het bedrijf die nieuwe aanpak toejuicht, zijn er ook wat hobbels om te nemen. “Als je het anders dan anders doet, dan roept dat vragen op. Daarom begeleid ik niet alleen de kandidaat, maar ook de collega’s en leidinggevenden.”

Vrije rol

Nora begint als gastvrouw bij de verschillende recepties. “Daar heb ik al ervaring mee en zo kan ik het bedrijf leren kennen”, vertelt ze. Daarnaast gaat ze zich inzetten voor de Brainport Human Campus. Vanuit deze plek worden de komende tijd heel wat events op het gebied van bijvoorbeeld werkgeluk georganiseerd. “Dat past helemaal bij me!”, zegt Nora enthousiast. Daarnaast kan ze haar creatieve vaardigheden gebruiken om de campus meer op de kaart te zetten. “Die vrije rol vind ik heel leuk.”

Toekomst

Sterk aan het Werk is erop gericht om de deelnemers duurzaam aan het werk te krijgen. Wat dat betekent? Fleur: “Het kan zijn dat mensen hier blijven werken, bij 1 van de bedrijven van Driessen Groep. Is dat het toch niet helemaal? Dan kunnen we via ons uitzendbureau op zoek gaan naar een geschikte werkplek voor de deelnemer.” Hoe Nora de toekomst ziet? “Ik heb er heel veel vertrouwen in! Ik zie mezelf hier wel blijven werken. Ik ga nu elke dag met plezier naar het werk! Ik heb er zin in om aan de slag te gaan.”

Waarom sterk aan het werk?
Het idee voor dit project ontstond tijdens een congres over armoedebestrijding, gehouden door de gemeente Helmond (het hoofdkantoor van Driessen Groep is in deze stad te vinden). Tijdens die bijeenkomst werd onder andere deze doelgroep benoemd.

“Onze CEO Jeroen Driessen zei: we moeten zorgen dat ook deze mensen werkgeluk kunnen ervaren. We zijn daarop in gesprek gegaan met verschillende sociale organisaties in de regio en zijn op basis daarvan aan de slag gegaan”, vertelt Bianca van Lieshout (business development manager bij Driessen Foundation). Ze heeft het project samen met haar collega Ilse Minten (adviseur diversiteit en inclusie bij Driessen) ontwikkeld. “Ons doel? Alleenstaande ouders in de bijstand motiveren en laten zien wat ze allemaal in huis hebben.” En niet alleen de ouders plukken daar de vruchten van. Ilse: “We helpen zo ook de kinderen. Zij zien hoe hun vader of moeder met plezier naar het werk gaat en zichzelf ontwikkelt.”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.