Artikel
19 feb '16
19 februari '16
3 min

Human Being Management heeft de toekomst

Dat ons werk de komende jaren gaat veranderen, daarvan zijn veel mensen overtuigd. Wat er precies gaat gebeuren? Dat weet niemand. Filosoof, trendwachter en bijzonder hoogleraar Ruud Veltenaar geeft zijn visie op werken in de toekomst. We gaan naar een zelfredzame samenleving met welzijn en zelfontplooiing als belangrijkste kapitaal.

Een transformatie voor organisaties

Over een aantal jaar bestaat veel van het werk dat wij nu doen niet meer. Steeds meer banen – op alle mogelijke niveaus – worden overgenomen door digitalisering, big data, data-analytics en algoritmen, (industriële) automatisering en robotisering. Om als organisatie te overleven moet je transformeren naar een exponentiële organisatie die gebruik maakt van nieuwe slimme organisatietechnieken en technologieën. Die organisaties bestaan uit flexibele arbeidskrachten (staff on demand) en werken nauw samen met stakeholders buiten de organisatie (communities en crowd) die intensief betrokken zijn bij belangrijke processen, waaronder Research & Development. Exponentiële organisaties maken verder optimaal gebruik van resources van derden en werken met zelfsturende teams die in verticale organisaties horizontaal communiceren door slim en intensief gebruik te maken van social tools. Verder zijn exponentiële organisaties experimenteel ingesteld en worden briljante mislukkingen ruim beloond.

Creëren van meerwaarde

Werk krijgt in de toekomst een nieuwe dimensie. Volgens Ruud Veltenaar moet werk niet langer gericht zijn op het verdienen van geld, maar op het creëren van meerwaarde voor de organisatie én alle andere stakeholders, inclusief de samenleving. “We moeten ons niet langer laten leiden door de begrenzing van de organisatie en duurzame inzetbaarheid, maar uitgaan van het tot volle ontwikkeling brengen van het meesterschap van mensen en hen via co-creatie in staat stellen om de passie te ontketenen via creatieve samenwerking. Zo transformeert HRM naar Human Being Management en duurzame inzetbaarheid naar sociale mobiliteit. En alleen dan heeft een leven lang leren betekenis en zin.”

Zelfredzame samenleving

Onze systemen, instituten en samenleving zullen zich de komende jaren steeds meer gaan richten op people, planet en purpose (i.p.v. profit en prestaties) en stellen het ontwikkelen van meesterschap en ontketenen van passie in mensen en organisaties centraal. Ook moeten we minder denken in banen en arbeidscontracten, maar aan projecten gericht op het creëren van meerwaarde en een zelfredzame samenleving.

Filosoof, internationaal topspreker en trendwatcher Ruud Veltenaar heeft een duidelijk beeld van de toekomst. Zijn visie en inzichten haalt hij uit meer dan 25 jaar ervaring als ondernemer en leider bij grote organisaties. Sinds 2009 is Ruud Veltenaar fulltime spreker en als hoogleraar verbonden aan de London Business School. Daarnaast verzorgt hij (gast)colleges op Nyenrode, INSEAD, IMD en Business School Nederland.

Gratis publicatie ‘Werken toen, nu & straks’

Het volledige artikel is uitgegeven in de publicatie ‘Werken toen, nu & straks’ van Driessen HRM. De publicatie is gratis aan te vragen of te downloaden via www.driessen.nl/werken.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.