Branded
29 aug '23
29 augustus '23
6 min

HR-strategie: daden van managers spreken veel luider

In een tijd waarin arbeidskrapte een prominente uitdaging vormt, komt de rol van de lijnmanager in de schijnwerpers te staan als cruciale factor bij het creëren van evenwichtige arbeidsrelaties. Snelle oplossingen om personeel aan te trekken zijn er niet, maar er is wel ruimte om te sturen op het managen van bestaande medewerkers, wat op lange termijn voordelen oplevert.

“De lijnmanager is de cruciale factor in de vormgeving van arbeidsrelaties, weten we uit onderzoek.” Charissa Freese, Vice Dean van TIAS Business School, bijzonder Hoogleraar HRM & Sociale Zekerheid bij het departement Human Resource Studies van Tilburg University en docent van de TIAS-masterclass Strategisch HRM voor Managers, benadrukt dit. “In tijden van arbeidskrapte speelt de lijnmanager een sleutelrol in het bevorderen van evenwichtige arbeidsrelaties die zowel leiden tot goede organisatieprestaties als gemotiveerde medewerkers die betrokken willen blijven bij de organisatie.”

Het managen van mensen: een cruciale strategische opgave

Recent Nederlands onderzoek onder HR-managers, leidinggevenden en bestuurders wijst uit dat het effectief managen van personeel momenteel een cruciale strategische opgave vormt. Charissa Freese: “Het feit dat dit thema zo hoog op de agenda staat, maakt aandacht voor het managen van mensen uiteraard een strategische keuze. Maar de keuze wordt ook ingegeven door de noodzaak die de krappe arbeidsmarkt met zich meebrengt.’’

Lange termijn aandacht vereist voor personeelswerving

Charissa benadrukt dat er echter geen snelle oplossingen zijn om voldoende personeel aan te trekken. ‘‘Als het zo makkelijk zou zijn, dan zouden we het huidige probleem op de arbeidsmarkt niet hebben. Je kunt niet via een aanpassing in je strategisch HR-beleid even een inclusieve cultuur creëren om makkelijker nieuwe mensen binnen te halen. Zo’n koerswijziging heeft lange termijn aandacht nodig. Maar, in die spagaat tussen korte en lange termijn, kun je wel sturen op het goed managen van de mensen die je al in huis hebt, zodat je daar op de lange termijn profijt van hebt. De leidinggevende is aan zet.’’

Effectieve organisatiestrategie-vertaling naar HRM: impact op prestaties en welzijn

Volgens de hoogleraar HRM & Sociale Zekerheid resulteert een effectieve vertaling van de organisatiestrategie naar strategisch HRM in verbeterde organisatieprestaties en verhoogd welzijn onder medewerkers, wat gezamenlijk bijdraagt aan de reputatie van de organisatie. ‘’Deze vertaling ligt enerzijds in de handen van de HR-afdeling die het beleid maakt, maar anderzijds geeft het ook heel duidelijk aan hoe leidinggevenden kunnen bijdragen aan arbeidsrelaties die leiden tot goede prestaties en werkgeluk van medewerkers. Denk aan hoe je als manager organisatiedoelen vertaalt naar concrete team- en individuele doelstellingen, hoe je stuurt op diversiteit in je team, hoe je een goede arbeidsrelatie creëert met je individuele medewerkers, hoe je ervoor zorgt dat je mensen duurzaam inzetbaar blijven.’’

Masterclass Strategische HR voor managers

Charissa beschouwt een leidinggevende die zich bewust is van zijn of haar impact op de arbeidsrelatie en het welzijn van medewerkers, en die de middelen heeft om deze aspecten te beïnvloeden, als essentieel voor zowel individueel succes als het succes van de organisatie. In de Masterclass Strategische HRM voor Managers van TIAS School for Business and Society worden deze instrumenten uitvoerig behandeld. ‘’De vraag die wij stellen en een antwoord op proberen te vinden is: hoe kun jij als lijnmanager in jouw organisatiecontext het managen van jouw mensen het beste aanpakken? Wat zijn bijvoorbeeld de ingrediënten van een goed ontwikkelgesprek op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en hoe geef je daar in jouw organisatiecontext vorm aan? En, hoe wordt de arbeidsrelatie vormgegeven, ook in de hoofden van medewerkers?”

Optimale samenwerking tussen lijnmanagement en HR

Charissa heeft een heldere visie op hoe de taakverdeling tussen de HR-afdeling en de lijnmanager eruit zou moeten zien bij het uitvoeren van de HR-strategie. ‘’Het hangt uiteraard ook van de organisatiecontext af, maar als je bedenkt dat het primair de leidinggevende is die de arbeidsrelatie vormgeeft, dan pleit dat enorm voor het zoveel mogelijk onderbrengen van HR-activiteiten in de lijn. Je kunt daar als manager in je organisatie gewoon zelf mee beginnen. Dat is ook wat wij stimuleren in onze masterclass Strategisch HRM voor Managers. Je kunt wachten tot de organisatie een diversiteitsbeleid opstelt, maar je kunt ook zelf besluiten een start te maken en bij de volgende persoon die je aanneemt jezelf heel kritisch bevragen of je open staat voor iemand die heel anders is dan de huidige mensen in je team. Daden van leidinggevenden spreken veel luider dan het beleid dat op papier staat.”

Benieuwd naar hoe je als manager een cruciale rol kunt spelen in het bevorderen van gebalanceerde arbeidsrelaties binnen je organisatie? Vraag de brochure aan voor de TIAS-masterclass Strategisch HRM voor Managers.

Download brochure

Over TIAS School for Business and Society: de business school voor leiders van morgen

TIAS School for Business and Society is de business school voor executive education van Tilburg University en Eindhoven University of Technology (TU/e). Een plek voor leiders, professionals en managers, die net als jij op zoek zijn naar verandering. Die het beste uit zichzelf willen halen en impact willen creëren voor hun organisatie en haar omgeving. TIAS heeft een breed portfolio aan deeltijd masters, advanced programs, MBA opleidingen, masterclasses, TIAS 8hr en maatwerk oplossingen.

Met onze up-to-date kennis, ons uitdagende onderwijs en ons krachtige netwerk van deelnemers, alumni en topdocenten vormt TIAS een international hub for life-long learning.

Maak kennis met TIAS

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.