Artikel
12 mei '15
12 mei '15
3 min

HR professional moet zich over ‘cijfervrees’ heen zetten

De bijdrage van HR aan de strategie van de organisatie is veel groter wanneer de HR-afdeling goede analyses maakt van de beschikbare informatie binnen de betreffende organisatie. Hierbij is het noodzakelijk dat HR professionals zich over hun zogenoemde ‘cijfervrees’ heen zetten en leren om informatie op een deskundige manier te analyseren en interpreteren. Dat stelt adviesbureau KPMG op basis van internationaal onderzoek onder bijna 400 organisaties.

HR-beleid op basis van intuïtie

Volgens Harold de Bruijn, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de People & Change-praktijk, worden beslissingen over promotie en remuneratie nu te vaak genomen op basis van intuïtie of een onderbuik gevoel. Uit het onderzoek blijkt dat de acceptatie van dit soort beslissingen hierdoor vaak laag is. Er is weinig sprake van bewijs dat pleit voor de genomen beslissingen. De Bruijn stelt dan ook dat het belangrijk is om HR-beleid te baseren op bewijsvoering, zodat de bijdrage van HR aan de organisatiestrategie aanzienlijk wordt vergroot. Zo kunnen toekomstige ontwikkelingen in het personeelsbestand in kaart worden gebracht en kunnen de hoge kosten van verloop worden teruggedrongen.

Evidence-based HR

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat ruim 30% van de bestuurders zonder HR-bevoegdheden vindt dat HR te weinig bijdraagt aan de realisatie van de organisatiedoelstellingen. Daarentegen vindt bijna 80% dat een betere analyse van de beschikbare informatie kan leiden tot meer winstgevendheid voor de organisatie.

Volgens de Bruijn is het dan ook essentieel om te starten met een ‘evidence-based HR beleid’, dat is gebaseerd op bewijsvoering. Hij stelt dat HR professionals nooit eerder zoveel informatie beschikbaar hadden om hun beslissingen op te baseren. Dit maakt dat dit hét moment is voor de HR-functie om te laten zien dat HR wel degelijk kan bijdragen aan de resultaten van de organisatie.

De meerderheid van de ondervraagde organisaties denkt dat data-analyse een aanzienlijke bijdrage kan leveren. Echter geeft ook meer dan de helft van de ondervraagden aan dat zij nog niet overtuigd zijn dat er een tastbare relatie is tussen de initiatieven van HR en de resultaten van de organisatie.

Nieuwe rol HR professional

De Bruijn geeft aan dat een meer ‘evidence-based HR beleid’ vraagt om een nieuwe rol van de huidige HR-professionals. De HR-professionals van nu zijn immers niet data-gedreven en zullen dus een grote verandering moeten ondergaan. Volgens de Bruijn ontbreekt in veel gevallen zelfs de deskundigheid om data te kunnen analyseren en interpreteren.

“Maar handigheid in het analyseren van data dient wel gecombineerd te worden met de organisatie doelen zodat vastgesteld wordt hoe alle inzichten die uit de data-analyses naar voren komen passen in de doelstellingen van de organisatie” aldus de Bruijn.

Bronnen: Personeelsnet, ‘Evidence-based HR’ (onderzoek KPMG)

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.