Artikel
24 aug '20
24 augustus '20
4 min

HR heeft gerichte aanpak nodig om personeel te helpen met vroegpensioen tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft gezorgd voor een hele reeks vragen van werknemers die met vroegpensioen willen gaan. Zij hebben dringend behoefte aan een goed en gericht advies. Hoe kan HR hen daarbij ondersteunen?

Er komen steeds meer vragen op HR af van medewerkers die vanwege de coronacrisis de mogelijkheid willen onderzoeken om met vroegpensioen te gaan. Een van de belangrijkste dingen die medewerkers willen weten, is of pensionering een realistische optie voor hen is. Veel HR-professionals die hebben overwogen om hun personeel financiële educatie te bieden, merken dat de behoefte daaraan zeer snel urgenter wordt. Dit geldt met name voor bedrijven die pensioenregelingen met vaste premies (‘defined contribution’, beschikbare premieregelingen) aanbieden.

Overdonderende pensioenmogelijkheden

De keuze en flexibiliteit voor medewerkers die met pensioen willen gaan, kunnen overdonderend zijn en een echt struikelblok vormen voor personeel dat wil begrijpen hoe het van de voordelen ervan kan profiteren. Dat geldt vooral als COVID-19 hen ertoe heeft aangezet om langetermijnplannen over het stoppen met werken opnieuw te bekijken. Naast het verstrekken van gedegen financiële educatie van gespecialiseerde aanbieders aan medewerkers, doen HR-teams er ook goed aan om ze te wijzen op vrij toegankelijke bronnen, zoals Mijnpensioenoverzicht.nl.

Zware werkjaren

Vragen over mogelijke pensionering komen van allerlei medewerkers. Dat gaat bijvoorbeeld om medewerkers die met verlof zijn geweest, binnen een paar jaar van hun pensioen zijn en hebben ontdekt dat het langzamere levenstempo van de pandemie aantrekkelijk kan zijn. Dit komt vooral veel voor bij werknemers die te maken hebben met een terugkeer in zeer uitdagende bedrijfstakken. In plaats van het vooruitzicht op een geleidelijke afbouw naar pensionering, hebben ze nog een aantal zeer zware werkjaren voor de boeg.

Pensioenfraude

Belangrijk is dat HR personeel kan voorlichten over middelen om het risico van pensioenfraude te vermijden. Vooral werkgevers die mogelijk het personeelsbestand moeten terugbrengen vanwege moeilijke bedrijfseconomische omstandigheden, zitten niet te wachten op medewerkers die niet met pensioen kunnen gaan omdat ze zijn opgelicht.

Betrouwbaar en hoogwaardig financieel advies

Een van de meest voorkomende opgaven voor HR is het helpen van personeel bij het verkrijgen van betrouwbaar en hoogwaardig financieel advies. Zelfs voor medewerkers die de reeks keuzes en opties voor pensionering begrijpen, kan het daardoorheen navigeren alleen al ingewikkeld en riskant zijn. Dat geldt vooral omdat sommige beslissingen nadat ze zijn genomen lastig of onmogelijk kunnen worden teruggedraaid.

Waardevolle adviespartners

Voor werkgevers die al samenwerken met adviespartners, blijken deze relaties waardevoller dan ooit te zijn. Voor degenen die deze banden misschien nog niet zijn aangegaan, is het wellicht de moeite waard om te investeren.

Pensionering realistisch

Advies is vaak van cruciaal belang voordat het personeel kan beslissen of pensionering realistisch is. Een van de grootste stijgingen qua adviesvragen in de afgelopen maanden is dat mensen willen weten of hun pensioen en andere spaargelden voldoende zijn om hun uitgaven te dekken. Er is daarom veel vraag naar de vaardigheden van adviseurs die zijn gespecialiseerd in geldstroom-modellering en pensioenadvies. Het toegang tot advies geven aan medewerkers, hoeft werkgevers niet eens veel te kosten.

Salarisruil

HR-teams met een vergoedingsbudget kunnen dit gebruiken om advieskosten te bekostigen voor personeel dat met pensioen gaat of in belangrijke levensfasen zit. Voor degenen met minder budget kan salarisruil voor financieel advies een goede optie zijn. Hiervoor is dan geen budget nodig en het kan in feite een besparing op de volksverzekeringen opleveren voor de werkgever.

Ontslagen medewerkers

Creatief gebruik van financieel advies kan ook een instrument van onschatbare waarde zijn voor HR-teams en professionals die te maken hebben met overtollig personeel. Voor medewerkers met ontslag, die dichter bij hun pensionering staan, kan het van cruciaal belang zijn om goed advies te krijgen over het beste gebruik van eventuele ontslagvergoedingen. Dat geldt ook voor advies over het in aanmerking komen voor overheidsuitkeringen en AOW-rechten en over het beste gebruik van bestaande spaargelden en pensioenen. In sommige gevallen kan het zelfs helpen om een ​​zeer schrijnende situatie om te zetten in een beheersbare of zelfs tamelijk aantrekkelijke situatie als pensionering haalbaar en betaalbaar is.

Geen financieel advies

HR-professionals moeten bedreven zijn in het bieden van ondersteuning en begeleiding aan het personeel. Zonder onbedoeld af te dwalen naar het geven van pensioenadvies, aangezien dit streng gereguleerd is en ingrijpende gevolgen kan hebben. Het is nu belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat de juiste combinatie van bewegwijzering, adviserende ondersteunende partners en creatief denken over personeelsbeloningen deel uitmaakt van je arsenaal.

Bron: HRZone

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.