Artikel
18 jun '13
18 juni '13
2 min

HR als businesspartner, hoop of onbegonnen werk?

HR kampt al vele jaren met een imagoprobleem. Vaak twijfelen organisaties over de meerwaarde van een HRM-afdeling en wordt HR niet als een businesspartner gezien. Is er nog hoop voor HRM’ers om als businesspartner op te treden? Gelukkig wel, maar daarvoor zullen zowel HRM’ers als bestuurders werk moeten verzetten.

Kennisdelen
Bestuurders van enkele grote organisaties hebben aangegeven dat HRM’ers kennis met collega’s moeten delen. Hierbij gaat het niet alleen om kennisdeling binnen de organisatie, maar ook buiten de organisatie en zelfs buiten de eigen sector. Daarnaast moet een HRM’er zich intrinsiek verbonden voelen met de organisatie en de sector waarin deze opereert. Volgens de bestuurders ligt hier de kern, wil HR zich tot een volwaardig businesspartner kunnen ontwikkelen.

Wisselwerking
Als HRM-consultant heb ik veel contact met vakgenoten in het werkveld. Een veelgehoorde opmerking is “ik wil als HRM’er wel optreden in de rol van businesspartner, maar ik kom niet aan tafel”. Wil HR een volwaardige businesspartner worden, dan moet er sprake zijn van tweerichtingsverkeer. Managers en bestuurders moeten op HR afstappen en hen betrekken bij de ontwikkelingen die spelen binnen een organisatie. Kortom: het management dient HR vertrouwen en ruimte te bieden. Maar ook HR heeft een verantwoordelijkheid te nemen, wil het de rol van businesspartner kunnen pakken.

HR moet basis op orde stellen
Een HRM-afdeling dient allereerst de basis op orde te hebben. Bij de basis moet gedacht worden aan de administratie en de informatievoorziening. Daarnaast vraagt de rol van businesspartner andere vaardigheden van de HRM’er. Deze moet goed kunnen communiceren, presenteren, overtuigen en onderhandelen. Tevens dient de HRM’er zijn kennis op de gebieden van leiderschap, strategisch management en organisatieverandering te actualiseren. Het is daarbij ook van belang dat er meer vakliteratuur wordt gelezen om te begrijpen wat er speelt in de wereld en wat dat vraagt van HR.

Hand in hand
Jaap Paauwe, hoogleraar Organisatie en Personeel aan de Universiteit van Tilburg, geeft aan dat onderzoek aantoont dat organisaties waar HR en het bestuur samen optrekken en hand in hand gaan, aantoonbaar beter presteren dan organisaties waar dit niet gebeurt. In mijn optiek reden voor HR om de benodigde kwaliteiten en vaardigheden te ontwikkelen en te onderhouden om de rol van businesspartner te pakken. En bestuurders, zet wel graag de deur open!

Bron: P&O Actueel en het artikel “HR Professional als Business Partner?” van Paul Boselie (2007)

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.