Branded
17 mei '24
17 mei '24
5 min

Hoe vol is de batterij van jouw mantelzorgende medewerker?

In onze voortdurend veranderende arbeidsmarkt is het extra belangrijk om het welzijn van jouw medewerkers te erkennen en te ondersteunen. Maar hoe zit het met de verborgen lasten die sommigen met zich meedragen? Stel je voor: je komt na een werkdag thuis en dan begint je tweede, vaak onzichtbare baan als mantelzorger. Dit is de realiteit voor 1 op de 4 medewerkers. In dit artikel verkennen we de uitdagingen en oplossingen rondom het thema 'mantelzorg op de werkvloer'. Want de vraag die elke HR-professional zich moet stellen is: hoe vol is de batterij van jouw mantelzorgende medewerkers?

De onzichtbare tweede baan — mantelzorg op de werkvloer

Neem bijvoorbeeld de situatie van Peter, een medewerker bij een van Fello’s klanten. Naast zijn fulltime baan zorgt Peter voor zijn dementerende moeder op leeftijd. Hij doet boodschappen voor haar, regelt medische afspraken en besteedt vele uren aan het zorgen voor haar welzijn.

Mantelzorgers zoals Peter kunnen zorgen voor een ouder, maar bijvoorbeeld ook voor een kind of hun partner met speciale behoeften. Deze verborgen zware last kan ongezien veel invloed hebben. Wanneer de belasting te zwaar wordt, kan dit zelfs leiden tot verhoogde stressniveaus, verminderde productiviteit en uiteindelijk verzuim.

De impact van mantelzorg op werk en welzijn

Onderzoek van Werk&Mantelzorg toont aan dat 18 procent van het verzuim gerelateerd is aan mantelzorg. Dit onderstreept hoe aanzienlijk de impact van mantelzorg kan zijn.

Mantelzorg hoeft echter niet een probleem te zijn. Vooral niet als je het erkent, begrijpt en de juiste ondersteuning biedt als werkgever. Daarom is het zo belangrijk om bewustzijn te creëren rond dit onderwerp en het onder de aandacht te brengen binnen de organisatie.

Het begint met het begrijpen hoe je mantelzorgende medewerkers kunt ondersteunen en een omgeving kunt creëren waarin zij zich gehoord en gesteund voelen. Jij als HR-professional hebt een sleutelrol in het herkennen van deze problemen en het creëren van oplossingen om hen te ondersteunen.

Strategieën voor ondersteuning

Als werkgever kun je beginnen met het bieden van thuiswerkmogelijkheden of flexibele werktijden, maar helaas lossen deze twee opties vaak niet alles op. Ja, de medewerker krijgt wat extra tijd en ruimte, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing. De zorg blijft immers doorlopen. Daar bovenop komt het regelen van subsidies en hulpmiddelen, wat een enorm ingewikkelde operatie is waarbij hulp erg gewenst is.

Fello raadt organisaties aan om een mantelzorgbeleid op te stellen. Dit is een noodzakelijke stap om een ondersteunende werkomgeving voor mantelzorgers te ontwikkelen. Onderdeel van een mantelzorgbeleid kunnen zaken zijn als flexibele werkregelingen, verlofregelingen, bewustwording, trainingen en coaching, maar bijvoorbeeld ook hoe de privacy van medewerkers wordt gewaarborgd. Op deze manier toon je als werkgever erkenning voor de uitdagingen waarmee medewerkers worden geconfronteerd. Een mantelzorgbeleid bevordert begrip en betrokkenheid onder medewerkers en versterkt de productiviteit en het welzijn op de werkvloer.

Een win-winsituatie

In de huidige competitieve arbeidsmarkt kan het hebben van een robuust mantelzorgbeleid en het aanbieden van ondersteunende diensten je helpen bij het aantrekken en behouden van talent. Het geeft een krachtig signaal af dat jouw bedrijf zich inzet voor het ondersteunen van je medewerkers in alle facetten van hun leven.

Door het thema mantelzorg onder de aandacht brengen, draag je ook bij aan het begrip tussen collega’s onderling. In het geval van Peter snapten zijn directe teamleden nu dat hij niet om 3 uur naar huis ging om lekker vrij te zijn, maar dat er thuis nog veel zorgtaken op hem wachtten. En in plaats van te verzuchten ‘hij loopt de kantjes ervan af’, vroegen ze nu of ze iets van hem konden overnemen.

Samenwerken met Fello voor een beter mantelzorgbeleid

Je hebt nu een duidelijker beeld van de complexiteiten en uitdagingen van mantelzorg in jouw organisatie. Maar hoe ziet dat eruit in de praktijk? Als organisatie hoef jij deze uitdaging niet alleen aan te gaan, Fello helpt je hier graag bij. Zij hebben de kennis, tools en middelen om je te ondersteunen bij het aanpakken van deze kwestie en om echt een verschil te maken in het leven van je medewerkers.

Een werkgever over de samenwerking met Fello: “Onze samenwerking met Fello heeft een wereld van verschil gemaakt. Het heeft niet alleen geholpen onze mantelzorgende werknemers te identificeren en te ondersteunen, maar heeft ook bijgedragen aan het verbeteren van onze werkomgeving en werknemerstevredenheid.”

Laad de batterij van je mantelzorgende medewerkers op

Weet jij hoe vol de batterij van jouw mantelzorgende medewerker is? Zoals je hebt gelezen, kan de extra last van mantelzorg leiden tot uitputting, verminderde productiviteit en zelfs verzuim. Het is daarom belangrijk dat jij als HR-professional niet alleen deze uitdagingen erkent, maar ook proactief oplossingen biedt om de lasten te verlichten.

Wil je verder lezen en praktische tips ontvangen? Download dan de onepager van Fello. Hierin delen ze acht tips om ervoor te zorgen dat de batterij van mantelzorgende medewerkers zo vol mogelijk blijft. Versterk jouw team door hen de steun te geven die ze nodig hebben. Het is niet alleen een investering in je mensen, maar ook in de toekomst van je organisatie.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.