Artikel
24 jun '15
24 juni '15
2 min

Het nieuwe schooljaar in het primair onderwijs start met cao-wijziging

Met ingang van 1-8-2015 begint het nieuwe schooljaar in het primair onderwijs met een ingrijpende cao-wijziging. Overeenkomstig de afspraken in de cao 2014-2015 wordt de formele arbeidsduur in een voltijd betrekking 40 uur per week. In het MBO geldt deze maatregel overigens alleen voor schaal 9 en hoger. Een maatregel die genomen is om de werkdruk in het onderwijs beter beheersbaar te houden. De 40-urige werkweek is daarmee onderdeel van een pakket aan maatregelen, dat medewerkers in staat stelt om invloed uit te oefenen op de balans tussen taken, beschikbare tijd en ervaren werkdruk. 

De 40-urige werkweek betekent dan ook niet een verhoging van de werkdruk, doordat mensen meer uren moeten gaan werken of teruggaan in salaris. Hoe werkt dit dan wel?

Beheersing van werkdruk

In het primair onderwijs werd tot 1-8-2015 gewerkt met de systematiek van jaartaken. Door de focus te leggen op jaartaken was er sprake van verstopte werkdruk. Vooral omdat er weinig zicht bleek te zijn op pieken in werkuren door bijvoorbeeld (structureel) overwerk. Door deze jaarlijkse horizon te vervangen door een wekelijkse planning, kan de werknemer meer invloed uitoefenen op zijn of haar werktijden. Vooral doordat meteen zichtbaar is of er in die week niet te veel uren zijn gewerkt. Op deze wijze kan de balans tussen werktijden en ervaren werkdruk hersteld worden. Zo wordt van de werkgever verwacht dat hij niet meer dan 40 uur werk opdraagt. Lukt dat niet, dan moet de medewerker in de gelegenheid gesteld worden om de te veel gewerkte uren te compenseren in een andere week.

De werktijdfactor blijft gelijk

Doordat de werktijdfactor, die gold bij de jaartaak, ook geldt bij de 40-urige werkweek, hoeven mensen niet meer uren te gaan werken. De maximale werktijd per jaar blijft 1659 uur (voor een fulltimer), maar de aanstelling/benoeming zal voortaan worden uitgedrukt in een aantal uren per week. Door de huidige werktijdfactor, die gerelateerd is aan 1659 uur, te vermenigvuldigen met 40, wordt het aantal werkuren per week per 1-8-2015 verkregen. Stel dat het jaarrooster was gebaseerd op een werktijdfactor van 0,8, dan wordt dat per 1-8-2015 vertaald naar 0,8 X 40= 32 uur per week.

Bronnen: PO Raad, AOB

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.