Interview
19 dec '18
19 december '18
4 min

Het laboratorium voor werkgeluk

Een groep studenten HRM en Toegepaste Psychologie, die samen met docenten en opdrachtgevers werkt aan projecten over werkgeluk. Dat gebeurt sinds september 2017 in het Sociaal Innovatie Centrum Werkgeluk van Fontys, gevestigd op de Human Campus in Helmond. Zie het als een laboratorium waar werken en leren samenkomt en vraagstukken uit de praktijk worden onderzocht. Inge van der Putten, docent werkgeluk, is hier vanaf het begin bij betrokken.

Waarom een Sociaal Innovatie Centrum?

Inge: “Als je kijkt naar hoe studenten leren merk je dat er, ook vanuit de maatschappij, in toenemende mate behoefte is aan andere manieren van leren. Niet alleen maar luisteren naar de docent en vervolgens opdrachten en toetsen maken, maar in  een soort van co-creatie samen leren. Ook in de praktijk.”

In een Sociaal Innovatie Centrum (SIC) wordt zo’n 25% van de tijd door studenten besteed aan leren en 75% aan werken. Inge: “Zie het SIC als een onderneming waar samen en individueel gewerkt wordt, maandelijks overleg over projecten en lopende zaken plaatsvindt en een docent met een student op pad gaat om potentiële opdrachtgevers te bezoeken.” Vibol Ouk, vierdejaars student Toegepaste Psychologie, vult aan: “Ik zie de docenten als collega’s met een seniorfunctie. Verhoudingen tussen docent en student veranderen in een Sociaal Innovatie Centrum.”

Wat is jullie visie op werkgeluk?

Inge: “Werkgeluk maakt dat je ’s ochtends je bed uit wil komen om naar je werk te gaan. En dan niet alleen omdat je blij bent om je collega’s weer te zien, maar de persoonlijke betekenis die jij wil geven aan het leven of in dit geval werk. Simpelweg komt  het erop neer dat je doet waar je goed in bent, je verbonden voelt met collega’s en autonomie hebt.” Vibol: “Werkgeluk is een breed begrip. Volgens ons bestaat werkgeluk uit de pijlers welbevinden, balans en verbondenheid, die inzetbaar zijn op 3 niveaus: individueel, team- en organisatieniveau. Als deze drie onderdelen stabiel zijn, is er sprake van een fit. En de fit leidt tot werkgeluk.”

Vibol heeft samen met de andere studenten het SIC Werkgeluk Model ontwikkeld. Inge: “Vraagstukken die we als SIC krijgen toetsen we aan de hand van deze pijlers. Bij voldoende raakvlakken nemen we de opdracht aan.” Het model is gebaseerd op diverse wetenschappelijk getoetste inzichten vanuit de positieve psychologie, de ‘self determination theory’ van Deci & Ryan (2008) en inzetten op talenten op de onderzoeken van Bakker en Schauffeli naar bevlogenheid en welbevinden.Hieruit blijkt dat onderwerpen al snel een raakvlak hebben met werkgeluk.

Wat zie je in de wereld van werkgeluk gebeuren?

Inge: “Het dreigt een beetje een hype te worden. Een middel om in organisaties de productie te verhogen en dat werkt natuurlijk niet. Er moet draagvlak zijn vanuit alle lagen. Veel organisaties vragen zich af: ‘Moeten wij hier ook iets mee?’. Het besef dat als je medewerkers gelukkig zijn dat heel veel oplevert, zoals minder ziekteverzuim en tevreden klanten. Organisaties realiseren zich ook dat duurzame inzetbaarheid meer is dan: mensen moeten gezond zijn en we zetten fruit op tafel.”

Tips voor meer werkgeluk

 

  • Voer het gesprek met je medewerkers. Wat kunnen wij als organisatie doen om jou gelukkiger te maken in je werk? Wat kun je er zelf aan doen? Focus op hoe je mensen op hun talent/kracht kunt inzetten. Dat is iets anders dan op competenties.
  • Pas een meer faciliterende stijl van leidinggeven toe.
  • Medewerkers willen zich verbonden voelen met elkaar en de organisatie. Je kunt dit als organisatie stimuleren door bijvoorbeeld een gezamenlijke lunch te verzorgen.
  • Geef aandacht aan de werkomgeving; is deze inspirerend genoeg voor iedereen? Brainstorm hier samen met medewerkers over.
  • Vier samen successen op een wijze die past bij de organisatie.

Tot slot: Werkgeluk versus levensgeluk?

“De meest ideale situatie zou zijn dat je werk niet ziet als werk, maar als onderdeel van je leven, aldus Vibol.“ Inge vult aan: “Geluk is een zelfstandig naamwoord, maar het is hard werken. Je moet er echt wat aan doen. Er is niet één definitie. Iedereen  kijkt er op zijn eigen manier naar, maar het levert altijd een goed gesprek op, dus ga dit gesprek aan.” Het SIC helpt bijvoorbeeld met het afnemen van een zogenaamde nulmeting; Hoe voelen mensen zich in onze organisatie? Op welke punten scoren we al goed en waar is ruimte voor verbetering? Werkgeluk is geen oplossing voor alle problemen in een organisatie, dus het is belangrijk om eerst een goede analyse te maken!

Dit artikel is tot stand gekomen in een interview met het Sociaal Innovatie Centrum Werkgeluk.

Meer lezen? Dit artikel staat in de publicatie Geluk werkt door van Driessen. De publicatie is kosteloos aan te vragen voor bestuur, directie, management, leidinggevenden en HRM’ers in de publieke sector via www.driessen.nl/gelukwerktdoor. 

Lieke Jansen
Hoofdredacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.